Kod desetak sirijskih izbjeglica u Njemačkoj pronađene su putovnice za koje se sumnja da su prilikom zauzimanja nekih dijelova Sirije pale u ruke pripadnicima tzv. Islamske države (IS), a putovnicama iz iste serije su se služili i neki od sudionika terorističkih napada u Parizu sredinom studenog, javlja u utorak njemački tisak.

„Desetak izbjeglica s takvim putovnicima nalazi se u Njemačkoj, ali sigurnosne službe ne znaju točno gdje“, javlja dnevnik Bild pozivajući se na izvore bliske saveznoj vladi.

Izbjeglice s putovnicama koje su se nalazile u vlasništvu IS-a registrirane su sredinom studenoga prilikom ulaska u Njemačku, ali tom prilikom njihovim vlasnicima nisu uzeti otisci prstiju i vlasti trenutno ne znaju gdje se oni nalaze, javlja Bild. IS je došao u posjed novih, praznih putovnica prilikom zauzimanja nekih državnih institucija te se smatra da ih je mogao dalje distribuirati i koristiti se njima.

Prema informacijama dnevnika Welt am Sonntag pripadnici tzv. Islamske države su još u proljeće, prilikom osvajanja grada Rake, došli u posjed nekoliko tisuća praznih sirijskih putovnica. Dnevnik govori o preko deset tisuća putovnica.

Neke od tih putnih isprava su se već pojavile u optjecaju, a i dva napadača na Pariz 13. studenoga posjedovali su te putovnice i registrirani su u Grčkoj prilikom ulaska u Europsku uniju.

Prema informacijama Saveznog ureda za migracije i izbjeglice, od kraja rujna je oko 290.000 izbjeglica ušlo u Njemačku bez formalne registracije tj. dosad se nisu prijavljivali vlastima za raspodjelu po izbjegličkim centrima.

Velika većina njih, kako pretpostavljaju vlasti, to nije učinila jer su smješteni kod rodbine ili su nastavili put prema Skandinaviji.

Komentiraj

FOTO:EPA/SEBASTIAN WILLNOW
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.