Zet američkog predsjednika Donalda Trumpa Jared Kushner pokušao je uspostaviti tajnu komunikaciju s Moskvom mjesec dana nakon američkih predsjedničkih izbora, objavili su američki mediji.

Kishner je želio koristiti ruska postrojenja kako bi izbjegao američko presretanje komunikacije s Moskvom, tvrde Washington Post i New York Times. Kushner, savjetnik u Bijeloj kući, nije želio komentirati ove navode.

Spomenuti mediji tvrde da je Kushner razgovarao s ruskim ambasadorom u Americi, Sergejom Kislyakom, o postavljanju komunikacije korsieći ruska diplomatska postojenja u SAD-u. Sastanak je, tvrde, održan u prosincu prošle godine u Trumpovom tornju u New Yorku. Prema novodima, na sastanku je prisustvovao i prvi Trumpov savjetnik za nacionalnu sigurnost Michael Flynn.

Tajni kanali trebali su biti korišteni za rasprave o Siriji i drugim politikama tijekom tranzicijskog razdoblja. Ipak, NY Times napominje da ova tajna komunikacija nikada nije uspostavljena.

SAD i Rusija uvijek su imale komunikaciju – popularno nazvanu ‘Crbeni telefon’, iako se ne radi o telefonu. Ta je linija trebala omogućiti izbjegavanje nuklearne katastrofe između ove dvije supersile tijekom Hladnog rata. Čini se da je Kushner pokušavao organizirati nešto slično. Čudno u cijeloj situaciji je to što bi se za komunikaciju koristio ruski hadrware, a ne američki.

Trumpov zet je pod istragom FBI-a zbog ruskog miješanja u pobjedu Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima. Američki mediji tvrde da istražitelji vjeruju da Kushner ima važne informacije, ali nije osumnjičen za neki zločin.

Komentiraj