Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk zatražio je u ponedjeljak od šefa španjolske vlade Mariana Rajoya da “izbjegne novu uporabu sile” dan nakon policijskog nasilja nad katalonskim glasačima za nezavisnost.

U telefonskom razgovoru s Rajoyem “pozvao sam da se pronađe način izbjegavanja nove eskalacije i nove uporabe sile”, kazao je Tusk na društvnoj mreži Twitter.

To je prvi put da Tusk, koji predsjedava instancom Europske unije s 28 šefova država i vlade, prekida tišinu glede referenduma o nezavisnosti Katalonije koji je održan u nedjelju usprkos zabrani španjolske vlade i pravosuđa.

Europska unija tradicionalno se suzdržava od komentiranja unutarnjih političkih sukoba svojih zemalja članica, ali stvari su se promijenile nakon nasilja španjolske policije u nedjelju vezano uz sprečavanje održavanja glasovanja. Gotovo 900 osoba primilo je medicinsku pomoć.

Komentiraj

FOTO:EPA/OLIVIER HOSLET
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.