Akcijski plan dogovoren između Europske unije i Turske, kojim bi se trebao zaustaviti priljev izbjeglica u Europu samo je “plan”, a njegovo financiranje koje je predložio Bruxelles “neprihvatljivo je”, rekao je u petak turski ministar vanjskih poslova Feridun Sinirlioglu.

“Nije to nešto konačno (…) to je plan na kojemu radimo”, rekao je Sinirlioglu novinarima.

Europska komisija je u noći na petak donijela “zajednički akcijski plan” s Turskom, nakon summita šefova država i vlada EU-a. Po Bruxellesu, tim se planom predviđa nastavak rasprava o kandidaturi Turske u EU-u, lakši pristup vizama za turske građane, kao i financijska pomoć. Zauzvrat, Ankara je spremna i dalje primati izbjeglice i pojačati nadzor na granicama, izvijestila je Komisija.

  • Šef turske diplomacije rekao je da je potpuno neprihvatljivo da njegova zemlja prihvati financijsku ponudu Bruxellesa. “EU nam predlaže financijsku pomoć, no mi smo rekli da je ona neprihvatljiva”, rekao je Siniriloglu, istaknuvši da je Turskoj, samo za prvu godinu potrebno najmanje tri milijarde eura.

“U slučaju da EU odluči podijeliti financijski teret, on se ne smije realizirati na način da se Turskoj dodijeli nedostatna svota i ne smije se raditi o beznačajnoj i neadekvatnoj svoti kakvu su nam predlagali ranije”, rekao je.

“Turska nije zemlja koje se treba sjetiti isključivo u trenucima krize ili u trenucima kada s njom treba surađivati isključivo iz taktičkih razloga”, smatra Sinirlioglu.

U Turskoj se trenutačno nalazi oko 2,5 milijuna izbjeglica, među kojima je 2,2 milijuna Sirijaca koji su pobjegli pred građanskim ratom.

U petak ujutro turski je predsjednik Tayyip Erdogan kazao kako je njegova zemlja na izbjegličku krizu dosad potrošila osam milijarda dolara.

Turska je polazišna točka za više od 600.000 migranata koji su na europsko tlo stigli od početka godine.

Komentiraj

FOTO:EPA/TOLGA BOZOGLU
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.