Ruski pilot zrakoplova Su-24 koji je u utorak srušila Turska na sjeverozapadu Sirije ubijen je, a njegov kolega se vodi kao nestao, tvrde pobunjenički izvori i aktivisti sirijske oporbe, no Turska uvjerava da su obojica pilota živa i da pregovara o njihovu oslobađanju.

Pilota srušenog ruskog zrakoplova ustrijelili su pripadnici oporbenih snaga dok se padobranom spuštao pošto se katapultirao iz zrakoplova, rekli su sirijski pobunjenici i predstavnici oporbe.

Na snimkama koje kruže društvenim mrežama vidi se tijelo za koje tvrde da pripada pilotu, okruženo pobunjenicima iz različitih sirijskih skupina.

Fahdi Ahmed, glasnogovornik pobunjeničke skupine Prva obalna fronta rekao je za AFP da je “ruski pilot ustrijeljen dok se spuštao padobranom” na  Džabal Turkman (Turkmenska gora), u pokrajini Latakiji.

“Deseta brigada (druga pobunjenička skupina) prenijela je tijelo Rusa u zajedničku pobunjeničku operativnu bazu” na tom području, dodao je Omar Džablavi, militant koji surađuje s pobunjenicima u tom sektoru.

Nije naveo gdje je točno ta baza.

Izvori navode da pobunjenici još tragaju za drugim pilotom ruskog zrakoplova za koji Ankara tvrdi da je povrijedio njezin zračni prostor.

Sirijski opservatorij za ljudska prava (SOHR) javlja da ruski helikopteri u potrazi za pilotom nadlijeću područje između Džabal Turkmana i Kassaba, blizu turske granice.

Na tom je području u utorak pogođen i oštećen ruski helikopter, ali je uspio sletjeti na teritorij pod kontrolom sirijske vlade, dodaje SOHR.

Turska pak vjeruje da su dvojica pilota iz srušenog ruskog vojnog zrakoplova još živa i rade na njihovu puštanju, rekao je neimenovani turski dužnosnik.

“Naše postrojbe koje su dobile informaciju da su dvojica pilota živa, rade na njihovu sigurnom oslobađanju iz ruku pobunjenika”, rekao je dužnosnik.

Komentiraj

FOTO:Twitter
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.