Turska policija je u nedjelju upotrijebila suzavac kako bi rastjerala nekoliko stotina ljudi na glavnom istambulskom trgu Taksimu koji su prosvjedovali protiv uvođenja policijskog sata i operacija vojno-policijskih snaga na većinski kurdskom jugoistoku zemlje.

Policijske jedinice za suzbijanje nereda potisnule su prosvjednike s trga u pokrajnje ulice, uz poglede brojnih turista i kupaca u dijelu grada koji je uobičajeno prepun ljudi. Trgovci su spustili rolete na dućanima, a prema prvim informacijama uhićena su najmanje dva prosvjednika.

Turska vojska je prošli pokrenula ofenzivu širokih razmjera na većinski kurdskom jugoistoku zemlje i trajat će, kako je najavio predsjednik Tayyip Erdogan, sve dok se područje “ne očisti od militanata Radničke stranke Kurdistana (PKK)”.

U šest dana ofenzive ubijeno je oko 110 kurdskih boraca, priopćila je vojska.

Komentiraj

FOTO:EPA/SEDAT SUNA
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.