Guverner kojeg je američki predsjednik Donald Trump nominirao za veleposlanika u Kini u utorak je naglasio kako će zauzeti čvrsti stav prema Pekingu oko pitanja poput Sjeverne Koreje, trgovinskih nesuglasica i ljudskih prava, a čini se da će ga američki Senat s lakoćom potvrditi.

Guverner iz Iowe Terry Branstad rekao je da će koristiti desetljeća svog iskustva s Kinom kako bi pritisnuo Peking da učini više u obuzdavanju nuklearnih ambicija Sjeverne Koreje.

“Postoje druge stvari koje mogu učiniti ekonomskim ili diplomatskim putem kako bi poslali jasan signal da oni, kao i SAD i druge svjetske države, ne toleriraju ovu ekspanziju nuklearne tehnologije i raketa”, rekao je Branstad pri saslušanju oko njegovog imenovanja.

Kineski predsjednik Xi Jinping 70-godišnjeg Branstada zove “starim prijateljem”, jer se dvojica političara poznaju nekoliko desetljeća iz svijeta poljoprivrede. No republikanski guverner tvrdi kako će se baviti teškim pitanjima koji kompliciraju Washingtonov odnos s Kinom kao svojim najvećim trgovinskim partnerom i velikim zajmodavcem.

“Činjenica da nas kineski čelnik naziva starim prijateljima ne znači da ću biti neodlučan ili stidljiv u postavljanju pitanja …bila to ljudska prava ili intelektualno vlasništvo”, poručio je Branstad odboru Senata za međunarodne odnose.

Zauzeo je i čvrst stav oko Južnokineskog mora, istaknuvši kako se “Kini više ne smije dopuštati da koristi svoje umjetne otoke kako bi vršila prisilu nad svojim susjedima ili ograničavala slobodu plovidbe i leta”.  Spomenuo je i potrebu otvaranja tržišta poljoprivrednih proizvoda, te “nepravednu i ilegalnu” kinesku prodaju jeftinog čelika.

Članovi odbora nisu izrekli neke veće primjedbe oko guvernera Iowe, što znači da će on vrlo vjerojatno biti imenovan s lakoćom.

Komentiraj