Šesti dan plivačkih natjecanja na Svjetskom prvenstvu u Budimpešti prošao je u znaku ruskih predstavnika koji su osvojili tri zlatne medalje u četiri pojedinačne discipline zahvaljujući Jevgeniju Rilovu na 200 metara leđno, te Antonu Čupkovu i Juliju Jefimovoj na 200 metara prsno.

Rilov (20) je do prvog zlata s velikih natjecanja u karijeri stigao vodeći od početka do kraja utre, a na cilj je stigao s vremenom 1:53.61 minute, 60 stotinki ispred srebrnog Amerikanca Ryana Murphyja, aktualnog olimpijskog pobjednika u ovoj disciplini, dok je do bronce u posljednjim metrima stigao još jedan Amerikanac Jacob Pebley sa 1:55.06, s osam stotinki ispred 17-godišnjeg Rusa Klimenta Kolesnikova koji je postavio juniorski svjetski rekord. Mladi Rilov je prije dvije godine na SP u Kazanu te lani na OI u Rio de Janeiru bio brončani na 200m leđno, a u Budimpešti je potvrdio veliki potencijal.

Veliki potencijal pokazao je još jedan 20-godišnji Rus Anton Čupkov koji je do zlata na 200m, prsno stigao s drugim rezultatom svih vremena u ovoj disciplini, ujedno i europskim rekordom od 2:06.96, što je 29 stotinki slabije od svjetskog rekorda Japanca Ippeija Watanabea. I Čupkov je lani u Riju na OI bio brončani u svojoj disciplini. Srebro i broncu na 200m prsno osvojili su Japanci, drugi je bio Yasuhiro Koseki sa 2:07.29, dok je svjetski rekorder Watanabe završio kao treći sa 2:07.47.

Treće zlato za Rusiju u petak osvojila je kontroverzna Julija Jefimova (25) na 200m prsno. Jefimova, koja je tijekom karijere dva puta bila pozitivna na dopinškim kontrolama, ali i dalje ima pravo nastupa, do svog drugog zlata u ovoj disciplini, najbolja je bila i prije četiri godine u Barceloni, došla odličnom završnicom u kojoj je pretekla sve konkurentice s vremenom 2:19.64. Za Jefimovu je ovo ukupno peto zlato sa svjetskih prvenstava u karijeri. Više od dvije sekunde iza Jefimove ostale su sve ostale finalistice, a srebro je u neizvjesnoj završnici osvojila Amerikanka Bethany Galat sa 2:21.77, dok je broncu osvojila Kineskinja Shi Jinglin sa 2:21.93.

Jedino zlato koje nije pripalo Rusima osvojila je Amerikanka Simone Manuel (20) na 100m slobodno. Mlada Amerikanka tako je olimpijskom naslovu pridodala i svjetski do kojega je stigla s vremenom 52.27 pretekavši u samoj završnici svjetsku rekorderku Šveđanku Sarah Sjostrom za četiri stotinke. Sjostrom je svjetski rekord plivala u nedjelju u prvoj izmjeni štafetne utrke na 4x100m slobodno, no odličnu formu nije uspjela pretočiti u zlatnu medalju. Do bronce je sa 52.69 osvojila Dankinja Pernille Blume, dok je Kanađanka Penny Oleksiak, koja je lani u Riju podijelila zlato s Manuel, završila kao šeta sa 52.94.

U utrci muških štafeta na 4x200m slobodno zlato je osvojila Velika Britanija za koju su nastupili Stephen Milne, Nicholas Grainger, Duncan Scott i James Guy s vremenom 7:01.70, 98 stotinki zaostali su srebrni Rusi Mihail Dovgaljuk, Mihail Vekovščev, Danila Izotov i Aleksandr Krasnih, a 1.48 sekundi brončani Amerikanci  (7:03.18) Blake Pieroni, Townley Haas, Jack Cronger i Zane Grothe.

Komentiraj