Treće izdanje kulturne manifestacije Bijenale slikarstva predstavit će u Domu hrvatskih likovnih umjetnika presjek stvaralaštva hrvatske slikarske scene u posljednje dvije godine kroz radove 38 odabranih umjetnica i umjetnika, a već gotovo tradicionalno ugostit će i izložbu inozemnih umjetnika – na ovome bijenalu bit će to izložba poljskih umjetnika “Exporting Gdańsk” pod kustoskim konceptom Katarzyne Kosmale.

Izložbe se otvaraju u četvrtak navečer, a dan prije te svečanosti – u srijedu novinari su mogli razgledati izložbu u Domu hrvatskih likovnih umjetnika – popularnome Meštrovićevom paviljonu uz stručno vodstvo slikara Tomislava Bunataka, člana Ocjenjivačkoga suda koji je i odabrao umjetnice i umjetnike između 191 prijave na natječaj.

Ocjenjivački sud 3. bijenala slikarstva u kojemu su bili Tomislav Buntak, Željko Marciuš, Klaudio Štefančić, Melinda Šefčić i Josip Zanki odlučili su da će se na 3. Bijenalu slikarstva predstaviti Grgur Akrap, Rene Bachrach Krištofić, Sebastijan Dračić, Fedor Fischer, Martina Grlić, Petra Grozaj, Helena Janečić, Duje Jurić, Ivona Jurić, Koraljka Kovač, Denis Krašković, Radovan Kunić, Ivica Malčić, Ivan Marković, Mario Mišković, Lav Paripović, Pavle Pavlović, Ivan Prerad, Ana Ratković, Damir Sobota, Stjepan Šandrk, Stipan Tadić, Igor Taritaš, Josip Tirić, Predrag Todorović, Ivan Tudek, Zlatan Vehabović, Damir Vejzović, Matko Vekić i Roberta Vilić te osam pozvanih autora – Biserka Baretić, Danko Friščić i Davor Mezak, Vlado Martek, Igor Rončević, Robert Šimrak, Josip Vaništa te Zlatan Vrkljan.

 

  • Veći dio radova već je postavljen, a kako je rekao Buntak, postav izložbe vrlo je šarolik i daje relevantan prikaz aktivne hrvatske likovne scene, posebice mlađe i srednje generacije, ali i sve druge u rasponu od 20 i nešto godina do devedeset i koje.

 

Bijenale slikarstva pokrenulo je Hrvatsko društvo likovnih umjetnika 2011. s idejom i željom da se na toj kulturnoj manifestaciji predstavi trenutačno stanje hrvatske slikarske scene, odnosno presjek likovnoga stvaralaštva generacija koje je aktivno oblikuju.

Ove godine dodijelit će se i dvije novčane nagrade za istaknute umjetnike HPB Grand Prix i HPB nagrada za mladog umjetnika. Nagrađene umjetnike odabrat će ocjenjivački sud u sastavu Željko Marciuš, Patricia Kiš, Tomislav Buntak, Josip Zanki i Tomislav Vuić, a proglašenje će se upriličiti 3. prosinca, uz promociju kataloga 3. Bijenala slikarstva.

Slikarica Ivona Jurić – težište na transformaciji slike u određeni medij

Na 3. bijenalu slikarstva izlaže i mlada slikarica Ivona Jukić koja je u izjavi Hini istaknula kako je težište njezina rada na transformaciji slike u određeni medij, odnosno u slučaju njezina dva izložena rada u ulja na platnu. Objasnila je kako su motivi njezinih dviju izloženih slika dva različita požara, a na slikama je ona ‘prijelazna’ faza između onoga što nestaje i onoga što nastaje – onoga što je bilo prije i onoga što će tek doći. Ta transformacija je neizbježna htjeli mi to ili ne htjeli prihvatiti, rekla je Jurić koja na Akademiji likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu diplomirala 2010. godine.

Gostujuća izložba poljskih umjetnika predstavit će pak inovativni umjetnički okoliš grada Gdanjska i okolice ‘ispitujući’ ključne transformacije u današnjoj praksi u kontekstu 60-tih i 70-tih  godina prošloga stoljeća te djelatnosti sindikata Solidarnost (Solidarnošć).

Kako se navodi u najavnome tektu te izložbe, njezino polazište proizlazi iz pokušaja političke artikulacije umjetničke prakse osvrčući se na nedavnu povijest postsocijalističke Europe. Naslov izložbe Exporting Gdańsk ističe izuzetnu povijest grada kao međunarodne trgovačke luke s prolaznim kulturama i složenim geopolitičkim područjima, izrađene od europskih utjecaja, kao i prošlih i sadašnjih trendova u umjetnosti dijaspore.

Izlažu umjetnici Beata Ewa Białecka, Daniel Cybulski, Krzysztof Gliszczyński, Katarzyna Józefowicz, Andrzej Karmasz, Grzegorz Klaman, Dominik Lejman, Kamila Model, Hanna Nowicka, Agata Nowosielska, Anna Orbaczewska, Teresa Pągowska, Anna Reinert, Katarzyna Swinarska, Piotr Uklański, Ania Witkowska i Adam Witkowski te Iwona Zając.

Izložbe se mogu razgledati do 6. prosinca.

Komentiraj

FOTO:Pixabay
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.