Transparency International Hrvatska povodom odluke Ustavnog suda o ukidanju pravomoćnih presuda bivšem premijeru dr. Ivi Sanaderu u slučajevima Hypo i INA-MOL smatra da istinska borba protiv korupcije počiva na poštenom i pravičnom sudskom postupku u kojem svaka institucija mora  posao obavljati odgovorno, temeljito, pošteno i učinkovito.

“Krajnje je vrijeme da svako koruptivno ponašanje izazove opću osudu cijelog društva. Još je važnije da sustav vlasti bude učinkovit s ugrađenim kontrolnim mehanizmima kako niti u jednom trenutku svakoj stranci u postupku ne bi bilo narušeno pravo na pošteno suđenje.

Proceduralni propusti i dugotrajni sudski procesi kompromitiraju istinsku borbu protiv korupcije, narušavaju učinkovitost pravosudnog sustava i stvaraju dojam da ne postoji istinska želja da se u Hrvatskoj korupcija iskorijeni.

Hrvatski građani preskupo plaćaju neučinkovitu borbu protiv korupcije, umorni su od dugotrajnih sudskih postupaka i svakodnevnih korupcijskih afera.

Želimo transparentno i pošteno društvo i od svih institucija s pravom očekujemo da odgovorno i pošteno rade posao za koji ih plaćaju svi građani”, istaknula  je Davorka Budimir, predsjednica TIH-a.

Komentiraj