Zbog propusta koji su u ljeto 2013. na Vojnom poligonu Gašinci doveli do smrti 21-godišnjeg ročnika, kojeg je nakon vojne vježbe pregazio tenk, osječko općinsko državno odvjetništvo optužilo je dvojicu časnika.

Neimenovanog 44-godišnjeg vojnog zapovjednika i 33-godišnjeg zamjenika tereti se za počinjenje teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti, objavilo je Državno odvjetništvo na svojim internetskim stranicama navodeći samo dob okrivljenika.

Vojni zapovjednik optužen je da je 14. kolovoza 2013., na Vojnom poligonu Gašinci nakon vježbe gađanja naložio povratak tenkova sa strelišta na parkiralište borbenih vozila iako je znao da se na tom putu nalaze drugi vojnici na obuci i da takvo kretanje tenkova nije najavljeno na koordinacijskom sastanku prije početka vojne vježbe.

Odvjetništvo sumnja da je 44-godišnji zapovjednik propustio narediti točan put kojim bi se tenkovi trebali kretati te je propustio o svojoj zapovijedi obavijestiti zapovjednike ostalih vojnih postrojbi koje su u isto vrijeme na poligonu provodile vojnu obuku.

Zbog tih propusta, navodi tužiteljstvo, jedan od tenkova je gusjenicom prešao preko glave i gornjeg dijela tijela ročnika Marka Zalovića koji je na mjestu podlegao ozljedama.

Zamjenika se tereti da je propustio zapovjednika upozoriti na nepravilnosti kretanja tenkova i njegove zapovijedi, kao i da je propustio o tome izvijestiti nadređenog zapovjednika ili koordinatora uporabe vojnog poligona.

Ministarstvo obrane je odmah nakon tog događaja zbog propusta u provedbi obuke na vojnom poligonu “Gašinci” pokrenulo stegovni postupak protiv voditelja obučnoga gađanja i njegova zamjenika, dok je 25-godišnji vozač tenka koji je pregazio ročnika osuđen u kolovozu ove godine na godinu dana zatvora, odnosno četiri godine uvjetno.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.