Spasilačke ekipe su se u ponedjeljak probijale kroz zabitno planinsko područje Indonezije na kojemu su nakon pada ATR-a 42 s 54 putnika i člana posade uočeni ostatci zrakoplova u kojemu je bilo i 420.000 eura u gotovini.

  • Ovo je treća zrakoplovna nesreća u nepunih godinu dana u toj zemlji jugoistočne Azije koja ima problema sa sigurnošću u zračnom prometu.

 

Letjelica indonezijske kompanije Trigana Air izgubila je vezu s kontrolnim tornjem u nedjelju poslijepodne dok je iz Džajapure, glavnog grada istočne pokrajine Papue letjela u Oksibil, gotovo 300 km južnije, po olujnom nevremenu.

U dvomotornom turbopropelernom zrakoplovu ATR 42 bila su 44 odrasla putnika, petero djece i pet članova posade te 420.000 eura u gotovu novcu. Novac, u četirima vrećama, bio je iz javnih fondova a poštanski službenici su ga nosili za siromašne obitelji u pokrajini Papui, rekao je Haryono, ravnatelj pošte u Džajapuri koji, poput mnogih Indonezijaca, ima samo prezime.

Letjelica je nestala s radarskih zaslona desetak minuta prije dolaska u Oksibil, nepristupačno planinsko područje, nedugo pošto je zatražila dopuštenje za spuštanje prije slijetanja.

Na mjesto nesreće poslan je drugi zrakoplov radi izviđanja dok se spasilačke ekipe pješice probijaju kroz planinu s gustom šumom, priopćila je agencija za potragu i spašavanje po kojoj je taj zrakoplov uočio ostatke srušenoga.

Air Trigana, omanja kompanija utemeljena 1991. koja osigurava četrdesetak letova na domaćim linijama, ima zabranu leta u Europskoj uniji. Tvrtka je od početka rada imala 14 nesreća, navodi agencija za sigurnost zračnog prometa.

Komentiraj

FOTO:Dan Kitwood/Getty Images
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.