Predsjednica Hrvatske konzervativne stranke (HKS) Ruža Tomašić rekla je da su u petak o mogućoj koaliciji razgovarali s predstavnicima branitelja iz Savske 66 Đurom Glogoškim i Josipom Klemmom te da su do kraja rujna pomaknuli rok za potpisivanje koalicijskog sporazuma.

“Danas smo o mogućoj koaliciji razgovarali s braniteljima Đurom Glogoškim i Josipom Klemmom i nadam se da će nam se pridružiti. S njima će se razgovori i dalje nastaviti”, rekla je Tomašić Hini nakon neformalnog sastanka na Cvjetnom trgu s čelnicima HSP-a i Obiteljske stranke, Danielom Srbom i Matom Knezovićem. Dodala je i da će u petak, 18. rujna biti održan novi sastanak o koaliciji između HKS-a, HSP-a i Obiteljske stranke.

Čelnici HKS-a, HSP-a i Obiteljske stranke krajem kolovoza Hini su potvrdili da vode pregovore o koaliciji i da oni dobro napreduju. Tomašić je kazala i da još nisu dobili decidirane odgovore od čelnika Hrvatske zore Milana Kujundžića i udruge “U ime obitelji” Željke Markić hoće li im se pridružiti u koaliciji.

“Odlučili smo sve produžiti do kraja rujna i onda idemo u potpisivanje”, rekla je.

Tomašić je navela i da bi, po informacijama s terena, njihovoj koaliciji glas na izborima dali oni koji ga ne žele dati SDP-u ili HDZ-u pa bi inače vjerojatno apstinirali na izborima. Dodala je kako bi po rezultatima ankete koju su proveli u Splitu, Osijeku, Vukovaru, Zagrebu, Šibeniku i Zadru na predstojećim parlamentarnim izborima njihova koalicija mogla dobiti oko devet saborskih mandata.

Predsjednica HKS-a rekala je i da im je nakon izbora suradnja s HDZ-ovom Domoljubnom koalicijom puno prihvatljivija, ali ne bezuvjetno. “Želimo u Saboru biti jedna vrsta korektora i da ljudima pokažemo i dokažemo da se politika može voditi pošteno”, kazala je.

Tomašić: Ako je bilo naznake da netko čini kazneno djelo trebalo ga se pratiti

Upitana kako komentira događaje vezane uz navode da je PNUSKOK provodio istragu nad nezavisnim saborskim zastupnikom i bivšim SDP-ovom ministrom financija Slavkom Linićem nekim članovima njegove obitelji i prijateljima, odgovorila je kako, ako je bilo naznake da netko čini kazneno djelo ne vidi razloga da se njega ne bi trebalo pratiti.

“Nije važno tko je, ali mi je malo čudno da je to rađeno onda kada su se razišli Linić i SDP. Malo je čudno vrijeme kada se to događalo i ne znam zašto su lagali”, kazala je Tomašić. Dvojbenim drži i što se to događa i drugim ljudima koje stranka štiti dok je “s njima”, a kada se raziđu onda im traže “prljavštine”.

“Ako je bilo bilo kakvih naznaka za kazneno djelo, bilo je razloga za praćenje”, smatra Tomašić.

Na pitanje vezano uz srbijansku diplomatsku akciju prema Vatikanu da se nadbiskup Alojzije Stepinac ne proglasi svetim, odgovorila je kako je zabrinjava da se Katolička crkva obraća nekom za mišljenje a ne slijedi Stepinčev životni put i po tome odlučuje.

“Ne znam je li srpska Pravoslavna crkva ikada ikog drugoga pitala hoće li nekog svog proglasiti svecem. To je opasan presedan. Hoće li i poslije, kada nekoga drugoga bilo koja vjere bude proglašavala svecem, i svi drugi morati za tu osobu nešto reći. Trebaju se isklučivo baviti onim što je Stepinac radio, kako i na koji način”, rekla je.

Srbijanski premijer Aleksandar Vučić izjavio je u četvrtak navečer da država Srbija, jednako kao i Srpska pravoslavna crkva (SPC), ima nedvojbeno negativno stajalište o proglašenju nadbiskupa Alojzija Stepinca svetim.

Komentiraj

FOTO:Sanjin Strukic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.