Dvostruki subotnji bombaški napad u Ankari najsmrtonosniji je teroristički napad u Turskoj, ali taj će zločin imati daleko veće posljedice od krvavih scena kraj željezničkog kolodvora u Ankari, piše CNN. Turska se može suočiti sa sve većim brojem ovakvih napada, a oni mogu ‘otrovati’ već ionako užarenu političku atmosferu te dodatko rasplamsati odnose između države i kurdskih skupina.

Mnogo će ovisiti i o tome gdje ježi krivnja za napade, što će utjecati na odgovor turskih vlasti i političke oporbe, a posebno kurdskih stranaka.

Skupovi u organizaciji kurdskih skupina u Turskoj već su napadali tri puta ove godine. U samoubilačkom napadu u gradu Surucu u blizini sirijske granice u srpnju ubijeno je 34 ljudi. Napad je izveo pristaša Islamske države, ali ta skupina nikada nije preuzela odgovornost.

CNN upozorava da onaj tko je izabrao subotnji skup u Ankari želi potaknuti polarizaciju i nasilje u Turskoj, te uništiti već klimavi politički dijalog.

ISIS dovodi rat u unutrašnjost Turske?

Subotnji bombaški napad nosi obilježja ISIS-a, koji je već zaprijetio Turskoj zbog vladine odluke da se priključi koaliciji koja se bori protiv te islamističke skupine. Ali, turski premijer Ahmet Davutoglu u subotu je rekao kako su osim ISIS-a, i PKK i ljevičarska skupina DHKP-C također potencijalni osumnjičeni za krvavi napad.

PKK (Radnička stranka Kurdistana) je militantna skupina koja je više od 30 godina vodila separatističku kampanju. DHKP-C (Revolucionarna Narodna stranka – Oslobodilački front) je krajnje lijeva skupina koja je preuzela odgovornost za samoubilački napad na američko veleposlanstvo u Ankari 2013. godine.

CNN napominje kako bi bilo krajnje cinično od PKK da napadnu skup koji zagovara mir, i na kojem se skupilo dosta Kurda. Ali, Davutoglu je otkrio kako je posljdnjih dana uhićeno dosta bombaša samoubojica koji su u Tursku došli iz sjevernog Iraka. To bi moglo implicirati PKK, jer imaju puno baza u sjevernom Iraku.

Ipak, promatrajući veličinu i koordiniranost eksplozija, stručnmjaci smatraju kako iza subotnjeg napada stoji ISIS, koji cilja manjine kako bi pojačao sektaške napetosti. Bombaški napad na Suruc doveo je do ekspresnog kolapsa primirja između turske vlade i PKK. Kurdski vođe okrivile su vlasti za nemar, a PKK je nakon što su ubili dvojicu turskih policajaca, otvoreno optužili turske snage sigurnosti da surađujuju s ISIS-om.

 

  • Obnovljeni ciklus nasilja odnio je stotine života, a to je i cilj ISIS-a – da oslabi kurdske neprijatelje s jedne strane i drži tursku vojsku i zrakoplovstvo zaokupljenima.

 

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan u suboti je rekao kako će ‘najznačajniji odgovor na teror biti solidarnost i odlučnost’. Ali, navodi CNN, solidarnosti u Turskoj baš i nema u posljednje vrijeme. 1. studenog održavaju se ključni opći izbori, koji će biti već drugi ove godine. Erdogan želi povratiti parlamentarnu većinu. Pozvao je na nacionalističke osjećaje, ali oni su u većini slučaja antikurdski. Analitičari Erdoganu ne predviđaju apsolutnu pobjedu na izvorima.

Komentiraj

FOTO:EPA/SEDAT SUNA
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.