Film “Ti mene nosiš” Ivone Juke ušao je u konkurenciju za Europske filmske nagrade, popularne ‘europske Oscare’, a nakon što su s domaće filmske scene u natjecanje za ta prestižna priznanja već uvršteni “Zvizdan” Dalibora Matanića te manjinska koprodukcija “Ničije dijete” Vuka Ršumovića.

Jukin debitantski dugometražni film jedan je od četiri naslova koji su u ‘utrku’ za nominacije ušli naknadno, pa su sada na selekcijskom popisu najboljih ovogodišnjih europskih ostvarenja, po izboru Europske filmske akademije (EFA), tri hrvatska filma, izvijestio je Hrvatski audiovizualni centar.

U 21 kategoriji za nagrade, među kojima su i one za najbolji europski film, redatelja, scenarista, glumicu, glumca, EFA svake godine nagrađuje najbolja dostignuća europske kinematografije.

 

  • Narednih tjedana više od tri tisuće članova Akademije glasovat će u tih pet kategorija, dok svi filmovi sa selekcijske liste imaju mogućnost osvajanja nagrada u kategorijama najbolje kamere, montaže, scenografije, kostimografije, glazbe, oblikovanja zvuka. Odluku o tim nagradama bez prethodnih nominacija donosi posebni sedmeročlani žiri.

 

Film “Ti mene nosiš” priča je o tri žene koje traže prihvaćanje, iskupljenje i nove prilike. Dora (Helena Beljan) je zanemarena djevojčica čiji se otac vraća iz zatvora, Ives (Lana Barić) režira sapunice i brine se o dementnom ocu, a uspješna producentica Nataša (Nataša Dorčić) očekuje svoje prvo dijete.

Ivona Juka potpisuje režiju i scenarij, a producentica je Anita Juka. Glume još Nataša Janjić, Vojislav Brajović, Sebastian Cavazza, Vedran Mlikota.

Snimatelj je Mario Oljača, montažer Vladimir Gojun, skladatelj Teho Teardo, scenografiju potpisuje Ivan Ivan, a kostimografiju Ivana Zozoli Vargović.

Film je nastao u produkciji 4Filma i koprodukciji slovenskog Vertigo/Emotionfilma i srpskog Sloan Film Productiona, uz potporu Hrvatskog audiovizualnog centra, Slovenskog filmskog centra, Eurimagesa, FS Viba Filma, Ministarstva kulture Republike Srbije, Hrvatske radiotelevizije, Turističke zajednice Grada Zagreba i Grada Splita.

Nagrade Europske filmske akademije bit će objavljene 7. studenog na filmskom festivalu u Sevilli, dok će se svečana dodjela održati 12. prosinca.

Komentiraj