Brojni svjetski dužnosnici pozdravljaju primjenu nuklearnog sporazuma između Irana i šest velikih sila komentirajući to velikom prekretnicom, važnim korakom za međunarodnu zajednicu, sigurnost i mir.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u subotu je dala zeleno svjetlo za stupanje na snagu povijesnog nuklearnog sporazuma između Irana i SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Rusije i Kine, naglasivši da je Teheran ispunio svoje obveze za ukidanje međunarodnih sankcija.

Pozdravljajući sporazum, glavni tajnik Ujedinjenih naroda (UN) Ban Ki-moon poručio je da taj uspjeh pokazuje da se međunarodni problemi i zabrinutosti najbolje rješavaju putem dijaloga i diplomacije.

“Potvrda IAEA-e da je Iran ispunio sve obveze odražava dobru volju i napor svih strana da ispune dogovoreno i vjerujemo da će to pridonijeti većoj suradnji, miru, sigurnosti i stabilnosti u regiji i šire“, naveo je u priopćenju Banov glasnogovornik.

Britanski ministar vanjskih poslova Filip Hamond također je pozdravio primjenu tog sporazuma kao izuzetno važan događaj koji će svijet učiniti sigurnijim mjestom.
“Nuklearni sporazum sa Iranom, u kojem je Britanija imala bitnu ulogu, čini Bliski istok i svijet sigurnijim“, kazao je Hamond.

Njemački ministar vanjskh poslova Frank-Walter Steinmeier sporazum je ocijenio “povijesnim uspjehom diplomacije” te da to “daje nadu da možda uspijemo riješiti i druge hitne krize i konflitke u regiji, pogotovo u vezi sa građanskim ratom u Siriji”.

  • I francuski ministar vanjskih poslova Loran Fabius smatra da je to važan korak za mir i sigurnost, izrazivši i nadu u “isti duh suradnje sa Teheranom i oko drugih regionalnih pitanja”.

“Francuska je snažno pridonijela sklapanju ovog sporazuma i pratit će da se strogo poštuje dogovoreno”, priopćio je Fabius.

Sporazum je pozdravila i vlada Južne Koreje koja, kako je u nedjelju priopćilo ministarstvo vanjskih poslova iz Seoula IZ sEOULA , planira daljnje promicanje ‘recipročne suradnje’ s Iranom, očekujući i da će sporazum pridonijeti miru i stabilnosti na Bliskom istoku.

Nakon što su inspektori IAEA-e ustvrdili da je Iran ispunio svoj dio sporazuma smanjenjem nuklearnih aktivnosti, IAEA je u subotu dala zeleno svjetlo za stupanje na snagu nuklearnog sporazuma između Irana i velikih sila, a zbog toga su se u subotu u Beču na završnim razgovorima bili okupili ministri vanjskih poslova Irana, EU i SAD-a.

Agencije prenose i da će glavni tajnik IAEA-e Yukiy Aamano u nedjelju posjetiti Teheran te s iranskim predsjednikom Hassanom Rohanijem razgovarati o detaljima primjene sporazuma.

Rohani je porukom na Twitteru poručio da je sporazum velika pobjeda za ‘strpljivi narod Irana’.

Rohani: Iran je “otvorio novo poglavlje” svojih veza sa svijetom

Iran je “otvorio novo poglavlje” svojih veza sa svijetom, rekao je predsjednik Hasan Rohani u poruci naciji, nekoliko sati nakon što su ukinute gospodarske sankcije toj zemlji, javljaju agencije.

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) potvrdila je da je Teheran ispunio svoje obveze za ukidanje međunarodnih sankcija.  Iranski predsjednik rekao je da dogovor nije naštetio ni jednoj zemlji, navodi Press TV.

Rohani kaže da se radi o “zlatnoj stranici” u povijesti zemlje, te da se veseli ekonomskoj budućnosti manje ovisnoj o nafti.

“Nuklearni sporazum prilika je koju moramo iskoristiti da razvijemo zemlju, povećamo bogatstvo nacije i stvorimo stabilnost i sigurnost u regiji”, rekao je Rohani u govoru parlamentu, predstavljajući nacrt proračuna za sljedeću fiskalnu godinu.

Većina zapadnih vlada pozdravila je ukidanje sankcija,  no izraelski premijer ustraje na tomu da Teheran i dalje želi  izgraditi atomsku bombu.

“Bez primjerene reakcije na svako kršenje dogovora, Iran će smatrati da može nastaviti razvijati nuklearno oružje, destabilizirati regiju i širiti teror”, rekao je Benjamin Netanyahu.

Iranski predsjednik istaknuo je da su svi sretni zbog dogovora, osim onih koje je opisao kao ratne huškače u regiji – Izrael i  tvrdolinijaše u američkom Kongresu.

“Mi Iranci pružamo ruku svijetu u znak prijateljstva i ostavljamo iza sebe  neprijateljstva, sumnje i zavjere, otvaramo novo poglavlje u vezama Irana sa svijetom”, rekao je u obraćanju narodu u nedjelju ujutro.

  • Ukidanje sankcija je “točka preokreta” za iransko gospodarstvo, dodao je istaknuvši da bi zemlja trebala manje ovisiti o prihodima od nafte.

IAEA je u subotu dala zeleno svjetlo za stupanje na snagu povijesnog nuklearnog sporazuma između Irana i velikih sila, naglasivši da je Teheran ispunio svoje obveze za ukidanje međunarodnih sankcija.

“Iran je završio pripremne etape potrebne za pokretanje sporazuma zaključenog 14. srpnja 2015.”,  izjavio je glavni tajnik UN-ove agencije Yukiya Amano u priopćenju objavljenom u Beču, gdje su se na završnim razgovorima okupili ministri vanjskih poslova Irana, EU i Sjedinjenih Američkih Država.

Sankcije su usključivale embargo na iranski izvoz nafte, ključnu državnu industriju, kao i na financiijske transakcije s Iranom.

“Danas je dobar dan za narod Irana”, rekao je ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif za iranske medije u Beču.

Amano je zaključio da “današnja provedba nuklearnog sporazuma otvara nove perspektive za političku i gospodarsku suradnju sa Zapadom”.

Europska unija je donijela odluku o ukidanju gospodarskih i financijskih sankcija Iranu nakon zelenog svjetla IAEA-e za stupanje na snagu nuklearnog sporazuma. Odluku je usvojilo 28 država članica i da bi stupila na snagu mora biti objavljena u službenom listu EU.

Europska unija i Sjedinjene Američke Države objavile su da ukidaju sankcije Iranu nakon stupanja na snagu sporazuma iz srpnja.

Visoka povjerenica EU za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini i američki državni tajnik John Kerry u Beču su objavili tu informaciju nakon što su inspektori IAEA-e ustvrdili da je Iran ispunio svoj dio sporazuma smanjenjem nuklearnih aktivnosti.

Provedba nuklearnog sporazuma Irana i SAD, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Rusije i Kine ne znači samo ukidanje zapadnih sankcija Iranu, već i to da će zapadne zemlje surađivati s Teheranom u području civilne niklearne tehnologioje, rekla je Mogherini.

Ukidanje svih međunarodnih sankcija potvrdio je i Zarif.

“Budući da je Iran ispunio svoje obveze, danas su ukinute međunarodne i nacionalne gospodarske i financijske sankcije povezane as iranskim nuklearnim programom”, istaknuto je u zajedničkom priopćenju Zarifa i Mogherini.

Brojni svjetski dužnosnici pozdravili su primjenu nuklearnog sporazuma između Irana i šest velikih sila komentirajući to velikom prekretnicom, važnim korakom za međunarodnu zajednicu, sigurnost i mir.

Komentiraj