Švicarska je predstavila u petak nacrt zakona kojim bi se nametnulo jednostrano suzbijanje imigracije ako se ne uspije dogovoriti s Europskom unijom do početka iduće godine o ograničenju priljeva stranaca.

Taj je potez povisio uloge između Berna i Bruxellesa koji su mjesecima vodili teške pregovore, ali se nisu uspjeli dogovoriti oko toga kako provesti rezultate švicarskog referenduma iz 2014., na kojemu su birači izglasali uvođenje useljeničkih kvota, jer bi se time prekršio bilateralni sporazum kojim se jamči sloboda kretanja radnicima iz EU-a.

Švicarska vlada je potvrdila da su ti pregovori sada na čekanju do održavanja referenduma 23. lipnja u Britaniji o članstvu u EU. Bruxelles nije voljan pokazati fleksibilnost u razgovorima sa Švicarskom jer bi to moglo ohrabtiti Britance da izađu iz Unije.
“Ako se prijeđe određeni prag, vlada mor apostaviti godišnje gornje granice”, priopćila je švicarska vlada.
Nacrt zakona sada ide u parlament, a dio zastupnika je izrazio rezerve glede poduzimanja jednostrane akcije.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.