Kenijski bacač koplja Julius Yego u srijedu je osvojio zlatnu medalju na Svjetskom atletskom prvenstvu u Pekingu, s novim afričkim rekordom od 92.72 metra. Ova pobjeda Yegu stavlja u poziciju da postane prvi Kenijac koji bi osvojio zlatnu olimpijsku medalju izvan utrka.

Ali, uspon do slave Yega malo je drugačiji od ostalih priča. U razgovoru za CNN 2013. godine Yego je rekao kako je samouk, te kako je svoju tehniku usavršio gledajući video zapise na You Tubeu.

Iako je rodni grad Yega, Rift Valley, ‘izrodio’ nekoliko olimpijskih sprintera, tamo je vladala velika nestašica stručnjaka za bacanje koplja, pa je Yego morao učiti – sam.

“Nemam trenera, moja motivacija dolazi iznutra. Treniranje bez trenera nije laka stvar. Puno sam gledao YouTbe, i stvarno mi se to isplatilo. Gledao sam tehnike treninga i vještine koje bacači koplja koriste”, rekao je Yego.

 

  • Svoju veliku inspiraciju pronašao je u norveškom bacaču koplja Andreasu Thorkildsenu, koji se natjecao na Olimpijskim igrama 2004. i 2008. godine. Yego bi gledao snimke Thorkildsena kako baca koplje, zapisujući pritom bilješke o njegovoj tehnici i metodama treninga.

 

“Nije bilo nikakvog trenera koji bi me vodio. Bio sam sam u polju, trenirao. Moj je otac želio da odustanem od bacanja koplja. Svi u Keniji su trkači. Bio mi je izazov pronaći drugi način kako uspjeti. Pa sam počeo gledati videosnimke. Mislio sa – ako treniram poput njih sigurno ću se poboljšati”, rekao je za CNN 2013. godine.

Dvije godine kasnije, sa hicem od 92.72 metra, Yego je na trećem mjestu najdužih bacanja koplja. U povijesti.

Komentiraj