[quote_box_center]

  • Palestinske podjele, potisnute tijekom rata s Izraelom u Pojasu Gaze u ljeto 2014. godine, ponovno su se probudile ubrzo nakon završetka sukoba, Abbasa posebice zabrinjavaju navodni tajni kontakti Hamasa s Izraelom kako bi se postigao trajan mir u Pojasu Gaze

[/quote_box_center]

Palestinski premijer Rami Hamdallah predao je ostavku svoje Vlade palestinskog jedinstva, zbog sve dubljih podjela između Zapadne obale, Pojasa Gaze i izazova navodno tajnih pregovora Hamasa s Izraelom.

“Hamdallah je predao ostavku Abbasu koji mu je naložio da sastavi novu vladu”, rekao je Nimr Hamad, politički savjetnik palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa.

“Hamdallah mora odmah početi konzultacije sa svim palestinskim pokretima, uključujući Hamas”, otkrio je.

Vlada palestinskog jedinstva, sastavljena od tehnokrata, osnovana je 2014. godine u namjeri da se okončaju podjele koje su 2007. godine gotovo prerasle u građanski rat između laičkog i umjerenog Fataha te Hamasa, islamističkog pokreta koji vlada Pojasom Gaze.

Proglašenje palestinske države

Proglašenje palestinske države u dogledno vrijeme sve je manje vjerojatno, proklamirana pomirba pusta je želja.

Pojas Gaze “bačva je baruta” po riječima šefa njemačke diplomacije i pod vodstvom Hamasa sve se više politički udaljava od Zapadne obale, od koje je fizičko odvojen izraelskim teritorijem.

Hamas je ranije poručio kako neće prihvatiti jednostrano raspuštanje vlade kojoj je pridružen.

No visoki dužnosnik Hamasa, Ziad al-Zaza, ostavio je ipak otvorenom mogućnost za dogovor. Pozvao je Abbasa da vladu tehnokrata zamijeni više političkom vladom, “sa svim nacionalnim i islamskim pokretima kako bi se suprotstavili izraelskoj okupaciji.”

Palestinske podjele, potisnute tijekom rata s Izraelom u Pojasu Gaze u ljeto 2014. godine, ponovno su se probudile ubrzo nakon završetka sukoba, Abbasa posebice zabrinjavaju navodni tajni kontakti Hamasa s Izraelom kako bi se postigao trajan mir u Pojasu Gaze.

“Kontakti su se dogodili zahvaljujući arapskom i europskom posredovanju kako bi se konsolidirao neformalan prekid vatre kojim je prekinut rat 2014. godine”, priopćili su izvori iz Hamasa.

“Dogovor Izraela i Hamasa bez PLO-a označio bi kraj ideje palestinske države”, rekao je jedan dužnosnik PLO-a.

Komentiraj