Predstavnici gotovo 200 država okupili su se u četvrtak u Kigaliju kako bi razmotrili mogućnosti izbacivanja iz upotrebe hidrofluorugljika, plinova koji su uvedeni kako bi se zaštitio ozonski omotač a koji su naštetili klimi Zemlje jer nesrazmjerno pojačavaju učinak staklenika.

Summitu će nazočiti 40 ministara među kojima je i američki državni tajnik John Kerry.

Delegati se nadaju da će nakon godina pregovora zemlje biti spremne na postupno uklanjanje iz upotrebe HFC-a koji su uvedeni 1990-ih kako bi zamijenili klorfluorugljike (CFC) u hladnjacima, aerosolima, klima uređajima i izolacijskim pjenama.

Upotreba CFC-a je zabranjena protokolom iz Mnotreala čiji je cilj bio izbaciti iz upotrebe tvari koje oštećuju ozon koji štiti Zemlju od opasnih sunčevih ultraljubičastih zraka.

No , ispostavilo se da HFC, iako ne uništava ozonski omotqač, ima tisuću puta snažniji učinak staklenika odnosno sposobnst zadržavanja topline u atmosferi od ugljičnog dioksida, glavnog stakleničkog plina.

“U Kigaliju se sastajemo s jedinstvenim ciljem: usvojiti ambiciozni amandman na protokol kojim će se postupno iz upotrebe izbaciti hidrofluorugljici”, kazao je ministar zaštite okoliša Ruande Vincent Biruta.

“HFC-a raste po stopi od 10 do 15 posto godišnje”, kaže globalna strateginja Greenpeacea Paula Carbajal i time postaje najbrže rastući staklenički plin. Po njoj HFC bi mogao sam biti odgovoran za porast temperature od 0,1 stupnja Celzija do polovice stoljeća i 0,5 stupnjeva do 2100.

Najveći svjetski proizvođači HFC-a su Indija i Kina i te su zemlje za što kasnije izbacivanje iz upotrebe a zemlje u tropskim krajevima u kojima se koriste klima uređaji s HFC-om također su za usporeno izbacivanje iz upotrebe.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.