Podatke Državnog zavoda za statistiku po kojima je hrvatsko gospodarstvo u posljednjem kvartalu prošle godine poraslo za 1,9 posto na godišnjoj razini HDZ-ov zastupnik Ivan Šuker protumačio je u petak kao dokaz da oporavak nije posljedica djelovanja prošle vlade, nego znatno bržeg rasta u okruženju.

 “To je daleko manje od onoga što su bivši vladajući govorili da će biti i nije posljedica nekih spektakularnih stvari koje su se dogodile u Hrvatskoj, nego najvećim dijelom okruženja koje je raslo daleko brže od nas i koje nas je jednostavno povuklo”, rekao je Šuker te dodao kako je to, istodobno, poruka novoj vladi da se strukturne reforme moraju provesti.
Šuker je skeptičan i prema podatku o rastu izvoza od 11,6 posto. “Kad pogledate koji je izvoz, kada u jednom kvartalu izvezete samo jedan brod ili u godini dva broda više nego prošle godine, vama to postotno raste strašno puno. Treba pogledati strukturu tog izvoza. Recimo, rent-a-car kuće su vam u četvrtom, petom mjesecu uvezle automobila u vrijednosti od 350 milijuna, a onda su u 10. mjesecu te iste automobile vratile natrag i to se bilježi kao izvoz od 300 milijuna”, tumači Šuker.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.