Studenti Hrvatskih studija nastavili su u utorak blokadu nastave, nakon što su održali Studentski sabor zbog ukidanja upisne kvote za studij filozofije, za kojeg studenti kažu da predstavlja srce toga visokog učilišta.

Malo prije 11 sati studenti su održali sabor na kojem su uz odluku o nastavku blokade prevladavali tonovi o potrebi što veće discipline sudionika prosvjeda, te su pozvali sve studente Hrvatskih studija, a ne samo istomišljenike, da izraze svoje mišljenje o zbivanjima na toj ustanovi.

Bili smo najnaprednije društveno-humanističko učilište u Hrvatskoj. Zar to ništa više ne znači onima koji odlučuju o politici upisa, kazala je jedna sudionica prosvjeda i dodala – zar nije žalosno da se studenti moraju za takvo učilište boriti blokadom, a profesori štrajkom?

Potom su prosvjednici s platoa, kao i u ponedjeljak, ušli u zgradu Studija i bučno, s udarcima bubnjeva, lupanjem sitnim predmetima posuđa, zviždaljkama, povicima i pjesmama, obišli nekoliko predavaonica u kojima se odvijala nastava i prekinuli je.

Nastavnici i studenti mirno napuštaju predavaonicu, a nakon nekog vremena to učine i prosvjednici. U jednoj učionici su čitali isječke iz filozofske literature, nakon čega su se čuli povici: Živio Aristotel!

Veselje je zatim utihnulo, a prosvjednici su se razmilili između studentskog restorana i prostranih livada bivše vojarne na Borongaju, gdje su smješteni Hrvatski studiji. Buka će se obnoviti popodne, kad po rasporedu počne neko predavanje.

U Upravi Hrvatzskih studija nije bilo nikoga tko bi komentirao zbivanja jer, kako je rečeno, pročelnik i suradnici s predstavnicima studenata su otišli na sastanak s rektorom Sveučilišta u Zagrebu. Među njima su i predstavnici studenata koji podržavaju blokadu.

Komentiraj