trani mediji predviđaju u ponedjeljak da hrvatske političke stranke čekaju teški, a moguće i dugotrajni pregovori za sastavljanje nove vlade, budući da su po službenim rezultatima parlamentarnih izbora dvije glavne političke koalicije u Hrvatskoj, predvođene HDZ-om i SDP-om, “rame uz rame” te da će ključnu ulogu u pregovorima zasigurno imati Most nezavisnih lista.

 “Tijesan rezultat znači da bi tjednima mogla trajati pregovori za uspostavu nove vlade nakon prvih (parlamentarnih) izbora u zemlji otkako se pridružila Europskoj uniji 2013.”, piše agencija France Presse.

 Američki portal Politico također navodi da će Hrvatska biti suočena s teškim koalicijskim pregovorima za sastavljanje stabilne vlade.
 Nakon prebrojanih 99,90 posto glasova, Domoljubna koalicija osvaja 59 mandata, koalicija Hrvatska raste 56, najveće iznenađenje izbora Most 19 mandata, IDS tri, HDSSB i Milan Bandić po dva, a Uspješna Hrvatska i Živi zid po jedan zastupnički mandat.
 “Iako je Domoljubna koalicija osvojila relativno najviše mjesta u parlamentu, nema dovoljno da bi sama vladala”, javlja Glas Amerike.
 EUobserver navodi da je IDS obećao da će se pridružiti koaliciji SDP-a te da “iako je izgledalo da će konzervativna oporba osigurati tijesnu pobjedu prema preliminarnim podacima, nakon prebrojanih 99,5 posto glasova i obećanja istarske stranke, čini se da se njihova sreća okrenula”.
 “S obzirom da nitko nije osvojio apsolutnu većinu, nova politička stranka Most pojavila se kao moćna sila u nacionalnoj politici s osvojenih 19 mjesta, ali je njezin čelnik ponovio predizborno obećanje da njegova stranka neće ulaziti u koaliciju”, piše AFP. “Posljednji izborni rezultati još su više zakomplicirali ishod i povećali su mogućnost da se SDP, unatoč tome što je osvojio manje mjesta, ujedini s manjim strankama kako bi pokušao sastaviti vladu.”
 I Zoran Milanović i Tomislav Karamarko nadaju se da će sastaviti buduću vladu uz potporu Mosta, javlja talijanska novinska agencija Ansa.
 Uspjeh Mosta pokazuje da su mnogi Hrvati nezadovoljni s tradicionalnim političkim strankama koje nisu uspjele riješiti duboko ukorijenjene ekonomske probleme, ocjenjuje BBC.
 Kako dalje navodi EUobserver, izborima je dominiralo gospodarstvo, a Milanović je izgubio glasove zbog toga što nije proveo reformu javnog sektora.
 “Hrvatsko gospodarstvo, jedno od najkrhkijih u Europi, malo je poraslo ove godine nakon šest godina recesije”, navodi EUobserver i podsjeća da javni dug iznosi 90 posto BDP-a te d aje nezaposlenost viša od 16 posto – što je treća najveća stipa u EU, nakon Grčke i Španjolske. Nezaposlenost među mladima je 43,1 posto, također treća najviša.”
 “Velika koalicija mogla bi dati politički prostor za reformu; dok bi fiskalni konzervatizam Mosta mogao nagnati vladu u kojoj će sudjelovati – ili manjinsku vladu koju će poduprijeti uz uvjete – da krene u tom smjeru”, smatra Politico.
 Međutim, piše dalje Politico, analitičar japanske tvrtke Nomura, Timothy Ash, izjavio je u izbornoj noći da su rezultati izbora “vjerojatno najgori scenario iz perspektive tržišta” s obzirom na vjerojatnost dugotrajnih koalicijskih pregovora zbog kojih će reforme biti na čekanju.
 Strani mediji podsjećaju da su se izbori održali u vrijeme velikih gospodarskih problema i masovnog priljeva izbjeglica koji prolaze kroz Hrvatsku kao tranzitnu zemlju na putu prema Njemačkoj i skandinavskim zemljama. Al Jazeera je izvijestila da bi ovi izbori mogli otežati život izbjeglicama jer HDZ želi oštrije granične kontrole.
 Međutim, Politico smatra da izbori neće imati dramatičan učinak na migrantsku krizu.

Komentiraj