Među sirijskim izbjeglicama koje se kreću prema Europi ima terorista, rekao je sirijski predsjednik Bashar al-Assad Češkoj televiziji u intervjuu čiji su ulomci objavljeni u ponedjeljak.

Upitan trebaju li Europljani strahovati od izbjeglica iz Sirije Assad je rekao: “To je mješavina. Većina su dobri Sirijci, oni su domoljubi..Ali dakako ima ubacivanja terorista među njih, to je istina”.

Češka je televizija rekla da je intervjuirala Assada u Damasku i da će intervju objaviti u utorak.

Stotine tisuća sirijskih izbjeglica stigli su u Europu ove godine, često bez dokumenata, izazivajući strahovanja u mnogim zemljama da među njima mogu biti islamski militanti.

Napad Islamske države u Parizu 13. studenoga pojačao je zahtjeve u Europskoj uniji da se ljudi koji dolaze bolje kontroliraju.

Dvojica od pariških napadača dali su svoje otiske prstiju putujući kroz Grčku u listopadu, rekao je pariški tužitelj. Jedan je identificiran kao Ahmad al-Mohammad iz sirijske putovnice nađene blizu njegova tijela, mada nije jasno je li putovnica autentična ili ukradena.

Turska je u dogovoru postignutom u nedjelju pristala pomoći smanjiti priljev migranata u Europu u zamjenu za financijsku pomoć, ubrzanje postupka za ukidanje viza i obnovu pristupnih pregovora s EU-om.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.