Nekoliko stotina muslimana sudjelovalo je u prosvjednoj molitvi pred Kolosejem u Rimu u petak zbog, kako kažu, nepoštenog ograničenja slobode da prakticiraju svoju vjeru u Italiji.

Organizatori su rekli da su pozvali na prosvjede nakon nedavnog zatvaranja iz administrativnih razloga pet improviziranih džamija.

Mnogi talijanski muslimani sumnjaju da lokalne vlasti, u ozračju nepovjerenja prouzročenog nedavnim islamističkim napadima u Europi, zatvaraju džamije zbog problema koje je lako rješiti, poput broja toaleta na određenom objektu.

Prema službenim podacima nešto više od 800.000 muslimana legalno živi u Italiji, a dužnosnici procjenjuju da ih još 100.000 živi u zemlji bez službenih dokumenata.

To bi sugeriralo da muslimanska zajednica čini više od 1,5 posto populacije i da je islam druga po zastupljenosti vjera u uglavnom katoličkoj Italiji.

Islam nije priznat kao službena religija, za razliku od židovstva i mormonske vjere te se mnogi muslimani iz sjeverne Afrike i južne Azije osjećaju diskriminirano i na temelju rase i na temelju vjere.

U Rimu se nalazi najveća džamija u zapadnom svijetu, ali lokalna vijeća često odbacuju prijedloge za izgradnju tradicionalnih džamija.

Desničarske stranke zahtijevaju potpunu zabranu izgradnju džamija ako se financiraju sredstvima donatora izvan Italije.

Komentiraj