Ministarstvo vanjskih poslova i europskih integracija Crne Gore (MVPEI) uputilo je u ponedjeljak prosvjednu notu veleposlanstvu Hrvatske u Podgorici povodom podizanja spomenika Miri Barešiću u Dragama.

Crnogorska diplomacija reagirala je imajući u vidu da je Miro Barišić pravosnažno osuđen za ubojstvo Vladimira Rolovića, jugoslavenskog veleposlanika u  Švedskoj 1971.
“I ovih dana, kada mu se pred rodnom kućom u Dragama priprema otkrivanje spomenika, u Hrvatskoj ima onih koji smatraju da je ubojstvo Vladimira Rolovića 1971. bilo naprosto teroristički čin zbog kojeg je, uostalom, Barešić tada u Švedskoj i osuđen na kaznu doživotnog zatvora”, stoji u priopćenju MVPEI-ja.
“Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija Crne Gore očekuje da će se Vlada Republike Hrvatske ograditi od tog necivilizacijskog čina, s obzirom da je Vladimir Rolović bio istaknuti borac protiv fašizma i istaknuti jugoslavenski i crnogorski diplomat”, smatra MVPEI.
Veleposlanik Rolović, rođen u Brčeli kod Bara u Crnoj Gori, umro je osam dana nakon napada od posljedica ranjavanja.
Sud u Švedskoj osudio je Barešića na doživotni zatvor. Vlada Ulofa Palmea je 10. listopada 1985. zbog dobrog vladanja preinačila doživotni zatvor Barešiću na osamnaest godina. Barešić je poginuo 31. srpnja 1991. pokraj Miranja Donjih, u zaleđu zavičajnih Pakoštana.

Barešiću je spomenik otkriven u nedjelju u Dragama.

Komentiraj

FOTO:Dino Stanin/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.