Brod splitske plovidbe “Krka” koji se zajedno sa brodovima “Orebić” i “Vranjic” početkom ožujka, uslijed jakoga nevremena, nasukao na Marjanu i u Slatinama na Čiovu, u subotu je odsukan iz mora Prve vode na Marjanu, doznaje se u Lučkoj kapetaniji Split.

Lučki kapetan Davor Vidan za Hinu je izjavio kako se odsukavanje odradilo u subotu popodne kada je brod “Krka” odvučen dvadesetak metara dalje od plaže Prva voda, a za koji dan, kada se na njemu obave dodatni popravci, negdje će ga vezati.

“Kažem negdje, jer u ovom trenutku još ne znamo točno gdje. Mogu još reći da će uskoro biti odsukavanje i drugog broda na Marjanu “Orebić”, a za kraj je ostavljen brod “Vranjic” koji se nasukao u Slatinama na Čiovu”, izjavio je Vidan.

Posao odsukavanja obavlja nizozemska tvrtka “Marine Construct International”, te je na njemu angažirano dvadesetak domaćih, ali i radnika iz Nizozemske koji su radili i pod morskom površinom samo kako bi zakrpali rupe nastale od nasukavanja.

Nakon “Krke” započet će i odsukavanje drugog broda “Orebić” koji se nalazi na nekoliko metara udaljenosti od. “Krke”, najavili su u Lučkoj kapetaniji i dodali da će zadnje odsukavanje odraditi na Čiovu sa “Vranjicom. Cijeli posao vrijedan 12 milijuna kuna trebao bi završiti sljedećih mjesec dana.

Orkanska bura koja je puhala u noći na 5. ožujka nasukala je ta tri broda koji su bili usidreni u Sjevernoj luci i “čekali” odlazak u rezalište. Na brodovima nije bilo članova posade, kao ni u tankovima goriva, pa tako prilikom nasukavanja nije došlo do onečišćenja mora.

Nekoliko dana kasnije u brodovima nasukanim na Marjanu prodrlo je more zbog čega su se morala raditi sondiranja. Rješavanje problema oko odsukavanja brodova dogovoren je krajem srpnja nakon što je ministar pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić odradio sastanak s Povjerenstvom za zbrinjavanje nasukanih brodova u Splitu.

 

Komentiraj