Vođa španjolskih socijalista Pedro Sánchez, mandatar za sastavljanje vlade, razgovarao je u petak s potencijalnim koalicijskim partnerima lijevim Podemosom i strankom centra Građani, no te dvije suprotstavljene stranke odbijaju koaliciju pa će teški pregovori biti nastavljeni idući tjedan.

 Sánchez, vođa Socijalističke radničke stranke Španjolske (PSOE), dobio je od španjolskog kralja mandat za formiranje vlade nakon što je pobjednik izbora Narodna stranka desnog centra osvojila 123 od 350 mjesta u parlamentu, što joj bez podrške drugih stranaka nije dovoljno za novi četverogodišnji mandat.
Sada stranka lijevog centra PSOE, koja ima 90 mjesta, pokušava dobiti podršku 176 zastupnika kako bi formirala stabilnu vladu, pa se okrenula pregovorima s dvjema novim strankama koje su na izborima krajem prosinca narušile dugogodišnje dvostranačje.
No Pablo Iglesias, vođa Podemosa, rekao je u petak Sánchezu da ne računa na njega bude li pregovarao s Građanima (Ciudadanos).
„Sporazum s Građanima značio bi sporazum s Narodnom strankom“, istaknuo je. Napomenuo je da postoje samo dvije mogućnosti za izlaz iz političke blokade u kojoj se nalazi Španjolska.
Koalicija PSOE-Podemos- Ujedinjena ljevica uz podršku separatističkih regionalnih stranaka ili koalicija Narodna stranka-PSOE-Građani, rekao je.
Španjolska od uvođenja demokracije 1978. nikada nije imala koalicijsku vlast na nacionalnoj razini.
Lijeva koalicija imala bi 161 mjesto pa joj za potrebnih 176 treba podrška regionalnih stranaka Katalonije i Baskije, koje se zalažu za odcjepljenje tih pokrajina od Španjolske.
Sánchez je ranije rekao da ne želi koaliciju s njima jer se zalaže za cjelovitost zemlje no u subotu će početi razgovore s njihovim čelnicima.
„Mislim da te regionalne stranke žele vladu napretka koju mi predlažemo, a ne vladu Narodne stranke koja se ukopala“, rekao je Iglesias te ponovio kako se Podemos zalaže za pravo na referendum o nezavisnosti u Kataloniji, no ne i odcjepljenju te regije.
Vođa Građana, Albert Rivera, protivi se referendumu te traži formiranje velike stabilne koalicije s PSOE-om i Narodnom strankom.
„Neće biti moguće uspostaviti vladu dok PSOE i Narodna stranka ne prekinu hladni rat“, izjavio je.
Sánchez je poručio da vrata pregovora ostaju otvorena i Građanima i Podemosu no da ne želi u vlasti Narodnu stranku.
Narodna stranka je došla na vlast 2011. u jeku teške gospodarske krize prekinuvši vladavinu PSOE-a koji je upravljao zemljom od 2004.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.