Tužiteljstvo suda u Jeruzalemu zatražilo je u srijedu kaznu doživotnog zatvora za dvojicu mladih židova optuženih za ubojstvo palestinskog mladića kojega su živoga spalili, a smrt je raspirila izraelsko-palestinsko nasilje.

Ubojstvo Mohamada Abu Khdeira izazvalo je eskalaciju nasilja, što je za ishod imalo rat u Gazi u srpnju i kolovozu 2014.

Za taj se zločin zapravo sudi trojici izraelskih židova, no sud je u srijedu salušao tužitelja i obranu samo dvojice optuženih koji su u doba počinjenja bili maloljetni.

U slučaju Yosefa Haima Ben Davida, koji je jedini bio punoljetan u vrijeme počinjenja i optužen je kao inicijator ubojstva, sud je u prosincu odlučio da treba ispitati njegovo mentalno stanje. Sud još nije donio odluku o njegovoj kaznenoj odgovornosti.

U prosincu je sud zaključio da su trojica optuženih otela i ubila Mohamada Abu Khdeira i maloljetnike je proglasio krivima, ali nije izrekao kazne.

Sudska odluka nestrpljivo se očekuje jer su odnosi između Palestinaca i Izraelaca ponovno vrlo napeti.

Komentiraj

FOTO:EPA/ALAA BADARNEH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.