Zbog nekontroliranog ulaska migranata preko hrvatsko-slovenske granice stanje u Sloveniji je dramatično, jer ne raspolaže potrebnim smještajnim kapacitetima, dok Austrija migrante prima ograničeno, javlju u utorak slovenski mediji, dok šef diplomacije Karl Erjavec za stanje na slovenskim granicama i velik broj izbjeglica optužuje Hrvatsku, ali kritizira i sporu reakcije EU-a.

Kako je objavio slovenski radio u Šentilju, koji može primiti 2000 migranata, smješteno ih je trenutno oko 1700, a dovoze se i novi autobusima iz ostalih tranzitnih centara po državi, dok Austrija iz Šentilja izbjeglice i migrante prima u intervalima od dva sata pa su ih danas u Austriju prebacili 500.
Mnogi migranti zato prema Austriji idu pješice, zbog čega je, primjerice, zatvorena željeznička pruga Maribor-Leibniz, jer se kreću prugom.
Djelatnica Civilne zaštite Vesna Borko, koja brine za migrante smještene u Šentilju, kazala je da su spremni za dolazak novih izbjeglica i da im za sada ne nedostaje hrane i odjeće.
Prema izvještajima medija, najteže stanje i napetost je u Brežicama, gdje je se u improviziranim uvjetima i po lošem vremenu nalazi nekoliko tisuća izbjeglica s mnogo žena i male djece. Tako su dovedeni nakon što su u Sloveniju ušli poslije iskrcavanja, na hrvatskoj strani kod Harmice, iz vlaka koji je došao iz Opatovca.
Aktivisti Crvenog križa upozoravaju na nedostatak hrane i vode, ponekad i kaotično stanje na rubu incidenta u gradiću nadomak Zagreba, koji nije bio pripremljen na migrantski val. Brežice je jutros posjetio ravnatelj slovenske policije Marjan Fank i izrazio potporu policiji u obavljanju njenog posla.
Ponašanje Hrvatske u sadašnjoj migrantskoj krizi kritizirao je slovenski ministar unutarnjih poslova Karl Erjavec, rekavši da se s njene strane ne poštuje dogovor o ograničenim dolascima migranata na granicu, a kritizirao je i preslabu reakciju Europske unije.
“Hrvatska je sasvim nekooperativna, a ni Europska unija ne reagira kako bi trebala”, kazao je Erjavec uoči sastanka kod premijera Mire Cerara.
On je kazao da sve do nedavno EU nije davala prioritet rješavanju migrantskog vala tzv. balkanskom rutom, nego je sve svoje napore usmjeravala na put migranata preko Sredozemnog mora, te da će Slovenija morati sama rješavati probleme s izbjeglicama, iako se premijer Miro Cerar za pomoć obratio i Europskoj komisiji.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.