EPA

Predsjednik UEFA-e Michel Platini u istrazi švicarskih vlasti o korupciji u krvnoj svjetskoj nogometnoj organizaciji FIFA-i, nalazi se negdje ‘između svjedoka i optuženika’, prenosi BBC. Tužitelji terete predsjednika FIFA-e Seppa Blattera da je Platiniju ‘nelegalno’ uplatio dva milijuna dolara.

Platini je rekao kako je bio na razgovoru, ali isključivo u svojstvu svjedoka, ne optuženika. I Platini i Blatter odbacuju sve optužbe i navode kako nisu krivi za nikakvu zloporabu. Platini je naglasio kako je i dalje odlučan da se kandidira za predsjednika FIFA-e nakon odlaska Blattera.

Na pitanje je li kazneni postupak pokrenut i protiv njega, Platini odgovara: “Apsolutno ne. Saslušali su me prošlog tjedna, ali sam kao osobu koja pruža informacije. U potpunosti sam surađivao”, rekao je Platini kojem je, pak, proturječio švicarski glavni odvjetnik Michael Lauber koji je rekao kako nisu ispitali Platinija u svojstvu svjedoka. “To nije istina. Istražujemo ga i nalazi se negdje između svjedoka i optuženika”.

Odvjetnik je dodao kako je spreman, kao dio istrage, pretražiti sjedište UEFA-e. Optužbe se odnose na uplatu koju je Platini primio 2011. godine za posao kojeg je obavio prije gotovo deset godina. Novac je dobio samo dva mjeseca prije nego što je UEFA dala potporu Blatterovoj predsjedničkoj kampanji 2011. godine, pa se postavljaju pitanja upravo oko tajminga.

Blatter je optužen i da je potpisao ugovor koji je ‘štetan za FIFA-u’. Blatter će sa mjesta predsjednika FIFA-e odstupiti sljedeće godine, a najavio je kako će, unatoč kaznenom postupku, ostati na poziciji predsjednika.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.