Nakon sjednica Predsjedništva i Središnjeg odbora HDZ-a koji su započeli u četvrtak prijepodne, u središnjici te stranke oko 20 sati trebala je započeti i sjednica Nacionalnog vijeća, prvotno najavljena za podne, a nakon koje bi konačno trebale biti poznate izborne liste. Vijeće je ipak počelo nešto prije 22 sata, piše N1.

Tomislav Ćorić je prije početka sjednice novinarima okupljenima ispred središnjice stranke rekao kako nema razloga za nestrpljenje. Najavio je da će u subotu HDZ predati DIP-u izborne liste i predstaviti izborni program. Na pitanje o povećanju rodiljnih naknada koje najavljuju u svom programu, Ivana Maletić je rekla kako imaju precizne izračune.

“Za povećanje naknada za drugih šest mjeseci, sa sadašnjih 2500 kuna, do pune razine plaća osigurati će se između 350 i 400 milijuna kuna”, pojasnila je. Kao demografsku mjeru uvest će se i status roditelja odgajatelja što će navodno koštati oko 320 milijuna kuna.

Maletić je također naglasila kako bi oko milijardu kuna stajale mjere demografske politike.

“To je set mjera koje će se uvesti, a pratit će gospodarski rad i razvoj. Imati ćemo veće stope rasta koje će stvoriti povjerenje u hrvatsko gospodarstvo, a automatski će nam porasti kreditni rejting. Snizit će se kamate na javni dug. Tu su već uštede od tri milijarde kuna. Cilj nam je ostvariti gospodarski rast i građanima poboljšati standard te pomoći socijalnim kategorijama društva. Mjere su dobro uklopljene jedna u drugu, kako bi Hrvatska postala država realiziranih projekta. Preko 10 milijardi kuna godišnje možemo koristiti iz EU fondova kao sredstva za razvojne projekte”, kazala je Maletić.

Na pitanje što će biti ako gospodarski rast ne bude po HDZ-ovim predviđanjima, Maletić je odgovorila, kako piše N1, da je “100 posto sigurna u gospodarski rast, predviđen programom HDZ-a”. O nezadovoljstvu koje je tijekom dana izražavao Darko Milinović zbog liste u IX izbornoj jedinici koju, po neslužbenim najavama, ona predvodi, a on bi trebao biti četvrti, kazala je kako je stvar stranačkih tijela da odluče tko će biti na listi, izbjegavajući iznijeti svoj osobni stav o pozicioniranju Milinovića.

Nakon neslužbenih informacija o tome na kojoj listi bi se mogao naći Milijan Brkić, N1 od izvora bliskih stranci neslužbeno doznaje kako je Brkić sam sebe predložio da bude 14. u drugoj izbornoj jedinici.

Kako navodi N1, prvu izbornu jedinicu nosi predsjednik Andrej Plenković, drugu Ivana Maletić, u trećoj je Žarko Tušek, u četvrtoj je Miroslav Tuđman, i petoj Zdravko Marić, u šestoj Goran Marić, u sedmoj Davor Ivo Stier, u osmoj Oleg Butković, u devetoj Branka Juričev-Martinčev, u desetoj Damir Krstičević, te u jedanaestoj Božo Ljubić.

Komentiraj