Osveta, zadovoljavanje osnovnih životnih potreba i potraga za smislom života, ključni su faktori zbog kojih se mladi Sirijci pridružuju ekstremističkim skupinama, objavila je u srijedu pacifistička organizacija International Alert (IA).

Muškarci u dobi od 12 do 24 godine najrizičnija su skupina za priključivanje džihadističkim skupinama poput Islamske države i Fronte al-Nusre, objavio je IA. Ta organizacija sa sjedištem u Londonu također je ustvrdila da su za priključivanje ekstremistima prijemčiva djeca i mladi koji nisu u sustavu obrazovanja, kao i izbjeglice i osobe koje su istjerane iz svog doma.

IA je intervjuirao više od 300 mladih Sirijaca u Siriji, Libanonu i Turskoj. Oni su ispitivačima kazali da priključivanje oružanim skupinama mladim ljudima daje “snažan osjećaj smisla, časti i samopoštovanja”.

“Ljudi mogu naći novi smisao svog života u ekstremizmu. Ekstremizam otvara vrata novog života, a to je nešto što svi oni žele”, rekao je jedan mladi ispitanik.

Dužnosnica IA-a Rebecca Crozier kazala je da oružane skupine regrutiraju mlade ljude “alarmantnim ritmom”. “Te skupine se uspješno koriste retorikom tipa ‘dođi i priključi se pokretu, budi dio toga’, kako bi privukle mlade ljude koji su tijekom rata izgubili osjećaj da negdje pripadaju”, kazala je.

Izvješće također navodi da je važan motiv priključivanja oružanim skupinama i osveta protiv režima Bashara al-Assada. “Mnogi Sirijci žele osvetu protiv režima koji im je razorio obitelji, kuće, živote i sve ostalo”, rekao je jedan mladi Sirijac, navodi se u izvješću.

IA također navodi da se zbog rata oko dva milijuna sirijske djece ne školuje, a oružane skupine osiguravaju svoje “obrazovanje”, uključujući vjersku poduku i nastavu iz vojne taktike.

Komentiraj

FOTO:EPA/YOUSSEF BADAWI
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.