SIRIJA U ponoć uspostavljene sigurnosne zone, ubrzo izbili sukobi

0
1
epa05941247 Workers empty a truck bringing humanitarian aid after it arrived under the supervision of the United Nations (UN), the Syrian Arab Red Crescent (SARC) and the International Committee of the Red Cross (ICRC), in Douma, Syria, 02 May 2017. According to the ICRC, an aid convoy entered the besieged town of Douma late at night on 02 May, the first time since October, bringing food and medical supplies for 35,000 people. EPA/MOHAMMED BADRA

Sirijske vojska i pobunjenici sukobili su se u sjeverozapadnoj pokrajini Hami u petak ubrzo nakon što je u ponoć stupio na snagu sporazum o uspostavi sigurnosnih zona, priopćio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Borbeni zrakoplovi bombardirali su selo pod pobunjeničkim nadzorom Al Zalakijat i okolne položaje u pokrajini Hami gdje su se sukobljene strane izmjenjivale paljbu, navodi Opservatorij. Vladine snage granatirale su obližnje gradove Kafr Zitu i Latamne.

Mohamed Rašid, glasnogovornik pobunjeničke skupine Al Džaiš sa sjedištem u Hami, potvrdio je da su borbe izbile nakon ponoći.

Iran i Turska složili su se u četvrtak s ruskim prijedlogom o uspostavi sigurnosnih zona u Siriji, no sporazum koji su potpisale tri zemlje još nije objavljen a neki detalji ostali su nejasni, navodi Reuters.

Prva i najveća sigurnosna zona u sjevernoj Siriji uključuje pokrajinu Idlib i područja Hame, Alepa i Latakije u kojima je više od milijun stanovnika, prenose novinske agencije izjavu ruskog ministarstva obrane.

Sirijska vlada podržala je sporazum o sigurnosnim zonama, ali je rekla da će se nastaviti boriti protiv onih koje smatra terorističkim skupinama.

Pobunjenici su odbili taj dogovor i rekli da u Iranu ne vide jamca ni za kakav plan o primirju.

Visoki pregovarački odbor (HNC), glavno oporbeno tijelo koje obuhvaća političke i naoružane skupine, odbacilo je ranije plan kao nejasan. HNC je rekao da je sporazum “zaključen bez sirijskoga naroda” i “nema minimalnih osnova za legitimnost”.

Sporazum je zadnji u nizu diplomatskih napora da se zaustave borbe u Siriji. Nekoliko je pokušaja primirja i sporazuma propalo u ratu između više sukobljenih strana u kojemu su ubijene stotine tisuća ljudi.

Komentiraj

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here