Predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu “Preporod” Željko Stipić ustvrdio je u četvrtak na konferenciji za novinare da nova školska godina počinje u ozračju nagomilanih problema koji se ne rješavaju, te da je materijalni položaj zaposlenih u prosvjeti neodrživ.

Stipić tvrdi da su plaće niske, a stanje nikada nije bilo gore nego u zadnjih šest mjeseci. Posljednje iskazane prosječne plaće u osnovnom školstvu bile su 4981 kunu, a u srednjem školstvu 5334 kune, dok je prosječna isplaćena plaća u državi bila 5810 kuna, rekao je.

“Preporod” pozdravlja nastojanja triju sindikata obrazovne verikale da započnu pregovore o izmjenama kolektivnih ugovora kroz koje bi se pokušalo ishoditi povećanje plaća odgojno-obrazovnih radnika.

 

  • Broj pedagoških mjera je u zadnje tri godine znatno smanjen kao posljedica uvođenja nove pedagoške mjere, tzv. tretmana produljenog stručnog postupka.

 

 

Stipić je također kritizirao “friziranje učeničkih dostignuća”, kazavši da je veće dulje vrijeme na djelu uljepšavanja stvarnog stanja u osnovnom i srednjem školstvu, a slično je i s disciplinom učenika, tj. neprihvatljivim oblicima ponašanja.

Negativnih ocjena je prošle školske godine bilo manje nego inače, a tome je doprinijela zakonska promjena kojom se uvela produžna nastava. “Kada potplaćenim učiteljima i nastavnicima nametnete još jedan oblik neplaćenog rada, onda je razumljivo da su se u brojnim slučajevima olako davale dvojke”, poručio je Stipić.

Broj pedagoških mjera je u zadnje tri godine znatno smanjen kao posljedica uvođenja nove pedagoške mjere, tzv. tretmana produljenog stručnog postupka.

“Sada je ta pedagoška mjera napuštena, ali se novim Pravilnikom o kriterijima za izricanje pedagoških mjera predviđa niz rješenja koja će postupak kažnjavanja učenika učiniti još složenijim ili opteretiti učitelje dodatnim administriranjem”, rekao je Stipić.

Komentiraj

FOTO:Davor Puklavec/PIXSELL
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.