Nema toga što vi ne možete postići, poručio je Barack Obama u nedjelju Keniji završnog dana posjeta posvećenog ratu protiv terorizma, gospodarstvu, borbi protiv korupcije, ženskim pravima i ljudskim pravima te je otputovao u Etiopiju kao prvi američki predsjednik koji će posjetiti tu važnu saveznicu u ratu protiv terorizma na Rogu Afrike.

“Ovdje sam kao predsjednik zemlje koja vidi Keniju kao važnog partnera. Ovdje sam kao prijatelj koji želi da Kenija uspije”, rekao je Obama u govoru civilnim udrugama i narodu nakon što je subota bila posvećena službenim razgovorima.

“Kada je riječ o narodu Kenije, napose mladima, vjerujem da nema granice za ono što vi možete postići”, rekao je, prenosi Reuters.

Prva Obamina poruka u subotu bila je da je afrički kontinent u pokretu i rastu, a okupljenom mnoštvu u nedjelju Obama je ponovio važnost borbe protiv korupcije, na jedinstvo nakon što je 2007. zemlja bila razdirana etničkim sukobima.

Opet je upozorio na prijetnju islamističke terorističke skupine al-šebab i obećao da će SAD u toj borbi ostati “partner” Keniji.

 

  • Pozvao je na jednakost svih ljudi pred zakonom, na poštivanje istospolnih zajednica i na rodnu ravnorpavnost.

 

“Zamislite da imate sportsku momčad u koja igra samo polovica igrača. To je glupo”, rekao je Obama i poručio “Ponašati se prema ženama kao građanima drugog reda loša je tradicija. Ona vam ne da krenete naprijed”, rekao je, prenosi agencija dpa.

“Budućnost Afrike je u afričkim rukama”, rekao je Obama o kontinentu s kojim SAD želi ostvariti snažnije gospodarske veze, u čemu kasni jer je još 2009. Kina postala afrički najveći trgovinski partner.

Obama je poslije podne otputovao u Etiopiju kao prvi američki predsjednik koji službeno posjećuje tu zemlju, otok stabilnosti na Rogu Afrike izloženom terorističkim napadima.

Etiopija, druga najnapučenija afrička zemlja nakon Nigerije s 95 milijuna stanovnika, u borbi protiv somalske islamističke skupine al-šebab sudjeluje s 4.400 svojih vojnika u snazi Afričke unije (AMISOM).

Kritičari režima očekuju, međutim, da Obama progovori o ljudskim pravima i o gušenju slobode medija i oporbe u Etiopiji u kojoj je prije dva mjeseca premijer Hailemariam Desalegn sa svojom koalicijom osvojio 100 posto zastupničkih mjesta u parlamentu.

Obama će u utorak u Addis Abebi posjetiti sjedište Afričke unije i očekuje se da će iz dvorane Nelson Mandella održati govor posvećen cijelome kontinentu.

U trenutku kada Afriku potresaju brojne krize, od Burundija i Južnog Sudana, nevladine udruge i predstavnici civilnog društva očekuju da Obama pozove AU da se više angažira u poštivanju vlastite povelje o demokraciji, izborima i dobrom upravljanju.

“Većina sukoba na kontinentu povezana je s političkim upravljanjem”, ocjenjuje Desire Assogbavi, predstavnik humanitarne organizacije Oxfam, piše agencija AFP.

Mnogi drže da Obama želi nadoknaditi izgubljeno jer nije kao prvi crni američki predsjednik poklonio dovoljno pozornosti Africi.

“Obama je sin kontinenta. Radije bismo da je taj posjet ostvario u prvim godinama svog mandata nego sada u zadnji čas, jer da je to učinio imao bi vremena svoje odluke provesti u djelo. Ništa ne obećaje da će idući američki predsjednik poštovati preuzete obveze”, ocijenio je Assogbavi.

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.