Gotovo tisuću ljudi nalazi se u karanteni u Sierra Leoneu nakon smrti 67-godišnje žene koja je bila pozitivna na virus ebole. Žena je umrla prije pet dana, a kako bi se mjesto proglasilo slobodnim od ebole potrebno je šest tjedana. Karantena će trajati najmanje tri tjedna, pod uvjetom da ne bude zabilježen niti jedan novi slučaj, prenose svjetski mediji.

Vlasti su bile vrlo optimistične nakon dugog razdoblja bez novih slučajeva, te ih je smrt 67-godišnjakinje iznenadila. Ova karantena je puno stroža od prethodnih. Uključuje i policijski sat, te zabranu prelaska iz jedne kuće u drugu. Vojska i policija raspoređeni su kako bi nadgledali karantenu u naselju Sellakaffti na sjeveru zemlje.

 

  • Svjetska zdravstvena organizacija i Ministarstvo zdravlja Sierra Leonea planiraju program cijepljenja za sve koji su imali kontakt sa zaraženom ženom.

 

Gvineja se još uvijek bori s zaustavljanjem širenja epidemije, dok je WHO objavila kako je širenje virusa zaustavljeno u Liberiji po drugi put. Zemlja je prvi put proglašena slobodnom od ebole u svibnju, ali sljedećeg je mjeseca zabilježeno još novih slučajeva.

Epidemija ebole u zapadnoj Africi – najteža od otkrića virusa u srednjoj Africi 1976. – izbila je u prosincu 2013. na jugu Gvineje. Od tada je pokosila više od 11.300 života od 28.000 oboljelih, ali bi taj broj mogao biti i veći, po ocjeni WHO-a. Više od 99 posto žrtava dolaze iz Gvineje, Liberije i Sierra Leonea.

Komentiraj