Zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH u petak su angažirane u gašenju požara u Milni na području Splitsko-dalmatinske i na lokaciji Vinjerac-Ražanac u Zadarskoj županiji, izvijestilo je Ministarstvo obrane.

Trenutačno su aktivna dva požarišta koja su se razbuktala oko podneva. Na požarištu Milna na Braču požar gase dva Canadaira CL-415, dok su na požarištu na lokaciji Vinjerac-Ražanac angažirani Canadair i Airtractor.

Od početka protupožarne sezone koja je započela 23. lipnja zračne snage baze iz Zemunika bile su angažirane na 101 požarištu (26 u Šibensko-kninskoj 24 u Dubrovačko-neretvanskoj, 21 u Zadarskoj, 19 u Splitsko-dalmatinskoj i 11 u Istarskoj županiji).

U 45 dana ovogodišnje protupožarne sezone zračne snage su do 7. kolovoza 2015. sveukupno provele oko 970 sati u akcijama gašenju požara, odnosno punih 40 dana u zraku, pri čemu su izbacili oko 32.000 tona vode. Također, helikopterske posade prevezle su i oko 260 zemaljskih vatrogasaca do požarišta te oko 5 tona vatrogasne opreme.

Od većih požara u ovogodišnjoj protupožarnoj sezoni u kojima su zračne snage 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane bile uključene sa svom raspoloživom tehnikom ističu se požari na područjima Lokva Rogoznica (4. srpnja) kojeg su gasila četiri aviona Canadair CL-415 kroz 39 sati gašenja pri čemu je izbačeno 600 vodenih bombi; u Smokvici na otoku Korčuli (18.-22. srpnja) u čijem su gašenju kroz pet dana sudjelovala 24 protupožarna aviona i helikoptera kroz 115 sati gašenja i izbačenih 1200 tona vode, a na Pelješcu (21.-31. srpnja) je kroz 11 dana u gašenju požara sudjelovalo 39 protupožarna aviona i helikoptera kroz 175 sati gašenja i izbačenih 1450 tona vode.

Komentiraj

FOTO: Ivo Cagalj/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.