Predsjednik Donald Trump će izraziti potporu “samoodređenju” Palestinaca tijekom posjeta Bliskom istoku ovaj mjesec, rekao je u petak njegov savjetnik, nagovješćujući da je Trump otvoren za rješenje izraelsko-palestinskog sukoba s dvije države unatoč tomu što tu ideju do sada nije javno podržao.

Izjava savjetnika za nacionalnu sigurnost H.R. McMastera dolazi samo devet dana nakon posjeta Bijeloj kući palestinskog predsjednika Mahmouda Abbasa tijekom koje je Trump obećao nastojati doći do povijesnog mirovnog sporazuma ali ipak se nije otvoreno obvezao na palestinsku državu kao konačni cilj, što je dugogodišnji temelj američke politike.

Govoreći o Trumpovu prvom putovanju u inozemstvo McMaster je isto tako rekao kako će on iskoristiti posjet Saudijskoj Arabiji, prvoj postaji putovanja, da potakne arapske i muslimanske partnere da “poduzmu smjele nove korake” i suprotstave se Iranu, Islamskoj državi, al Qaedi i vladi sirijskog predsjednika Bashara al-Assada  “koja produžava kaos i nasilje”.

Trumpovo putovanje, koje počinje krajem sljedećeg tjedna i uključit će i posjet Izraelu i Rimu, smjera “prenijeti poruku jedinstva” posjetima svetim mjestima kršćanstva, judaizma i islama, rekao je McMaster novinarima.

Trump planira u razgovorima s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom “potvrditi nerazorivu vezu sa židovskom državom” a na susretu s Abbasom “izraziti svoju želju za dostojanstvom i samoodređenjem za Palestince”, rekao je McMaster, odlikovani general kopnene vojske s velikim iskustvom na Bliskom istoku.

Očekuje se da će se Trump susresti s Abbasom, predsjednikom Palestinskih vlasti kojega podržava Zapad, u Betlehemu na Zapadnoj obali, rekli su palestinski izvori.

Komentiraj