Hrvatski savez slijepih u četvrtak je apelirao na svoje članove i sve osobe s invaliditetom da dobro razmisle za koga će glasovati na predstojećim parlamentarnim izborima, upozorivši da ne glasaju za one koji su im uskratili financijska sredstva, koji im u protekle četiri godine nisu podigli naknadu niti jednu kunu te za one koji nisu našli svrhovitim izabrati pravobraniteljicu.

“Nemojte glasovati za one koji su donijeli famoznu uredbu od 22. travnja, telefonskom sjednicom, a kojom su nam uskraćena značajna sredstva, nemojte glasovati za one koji nisu našli svrhovitim izabrati našu pravobraniteljicu, jer je to “dugotrajan” i naporan proces, a mi očito nismo dostojni istoga, nemojte glasovati niti za one koji nam u protekle četiri godine nisu podigli već spomenutu naknadu niti jednu kunu, nemojte glasovati za bilo koga tko vas niti ne spomene u svojoj kampanji, a pogotovu, ne zaokružite one koji su nas lagali i koristili u komercijalne svrhe pri ulasku u EU, pa nas nakon kozmetičke upotrebe ostavili da se mučimo, dovedeni ispod granice siromaštva”, navodi Savez slijepih u svom “Pismu bez adrese”.

“Vjerujemo da će i ovaj “kiseli krastavac” u staklenci ljetnog novinarstva proći tek kao, “što se oni bune, zar im nismo dali jednog videćeg pratitelja po udruzi”, no ima nas, možda ne baš onoliko koliko nas registrira registar osoba sa invaliditetom, ali zasigurno nekoliko stotina tisuća, što sa članovima naših obitelji čini prilično glasačko tijelo; koje dobro pripremimo i glasujmo za one koji čvrsto nešto obećaju, koji nas pozovu na kakav-takav razgovor – i koji nam na kraju svih krajeva osiguraju aktivno participiranje u političkom životu, na što ih obvezuje Konvencija UN-a o pravima osoba s invaliditetom”, navodi Savez.

Poručuju osobama s invaliditetom i njihovim udrugama da, ukoliko ih itko pozove na razgovor – da ne odustaju od zahtjeva da se donese Zakon o sustavnom financiranju udruga osoba sa invaliditetom jer te udruge, napominju, obavljaju posao države, osiguravajući i provodeći socijalne usluge, za što im je država uskratila novac, a ostavila im odgovornost.

Također, poručuju im da da ne odustanu od zahtjeva da se donese zakon o inkluzivnom doplatku, a dok se ne donese, svim osobama s teškim invaliditetom (100 posto) osigura tuđa njega i pomoć i osobna invalidnina; te da se osigura rana intervencija i rehabilitacija. Hrvatski savez slijepih ističe da jedino slijepe osobe nemaju centar za rehabilitaciju, u smislu onih koji su kasnije oslijepjeli, pa im treba medicinska rehabilitacija.

Među zahtjevima navode i provođenje Konvencije UN-a i njezinu implementaciju u zakonodavstvo Hrvatske; osiguravanje osobama s invaliditetom aktivne participacije u javnom i političkom životu te hitno rješavanje statusa Pravobraniteljice-a za osobe s invaliditetom.

Komentiraj

FOTO: Davor Puklavec/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.