Nadležne vlasti u Sarajevu proglasile su stanje uzbune zbog zagađenja zraka u Sarajevu, koje je doseglo kritične razmjere. Vlasti pozivaju stanovnike da na otvorenom borave što manje, te da koriste zaštitne maske.

Preporučuju i smanjenje konzumacija cigareta u zatvorenim prostorijama, te korištenje čvrstog goriva (ugljen, drva). Drugi stupanj mjera upozorenja malaže da sva postrijenja koja koriste teška ulja za zagrijavanje i kruta goriva smanje zagrijavanje prostorija. Policija će pojačati kontrolu prometa, iz kojeg će isključivati sva vozila koja imaju motore ispod razine Euro III.

Federalni hidrometeorološki zavod za sljedeća 24 sata ne predviđa značajnu promjenu vremenskih prilika, te se može očekivati daljnje povećanje koncentracije zagađujućih tvari, prenose bosanskohercegovački mediji.

Automatske postaje za nadzor kvalitete zraka, kako je navedeno u obavijesti upućenoj građanima, već u srijedu su registrirale koncentraciju prašine veću od 300 mikrograma po prostornom metru. Prema standardima Europske unije štetnom po zdravlje smatra se svaka koncentracija prašine veća od 25 mikrograma.

Komentiraj

FOTO:EPA/FEHIIM DEMIR
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.