Najmanje sedam Palestinaca ubijeno je u petak u sukobima u Gazi, dok je ozlijeđeno još najmanje 60 osoba, od kojih se deset nalazi u kritičnom stanju, javlja CNN. U petak je polciija ubila jednu osobu na Zapadnoj obali, a u napadima u sjevernom i južnom Izraelu nekoliko je osoba ozlijeđeno. Najnovije je ovo krvoproliće u valu nasilja između Izraelaca i Palestinaca.

Vođa Hamasa u Gazi Ismail Hanija navodno je pozvao na ‘treću intifadu’, ili opći ustanak. To je naziv za periode nasilnog otpora Palestinaca protiv izraelskih snaga i civila. “To je jedini put koji vodi do oslobođenja. Gaza je i više nego spremna na sukob”, rekao je. “Petak je, dan gnjeva… Ovaj će dan predstavljati početak nove intifade na svim palestinskim teritorijima”, rekao je Hanija svojim pristašama nakon molitve.

“Za Jeruzalem dajemo svoju dušu i krv. Jeruzalem i Al Aksa dio su naše vjere”, kazao je, nazvavši Palestince koji su noževima napali Izraelce “herojima”.

“Gaza stoji iza okršaja u Jeruzalemu… Gaza je u potpunosti spremna”, dodao je, kazavši i kako bi svi Palestinci trebali braniti džamiju Al Aksu, ishodište napetosti s Izraelom.

Gradonačelnik Jeruzalema pozvao je sve građane koji posjeduju dozvolu za oružje, da pištolje i ostalo oružje stalno imaju sa sobom.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u četvrtak je pozvao izraelske i arapske lidere da ne dolaze na jedno od najsvetijih mjesta, džamiju Al Aksu u jeruzalemskom Starom gradu koje Izraelci nazivaju Plato džamija, a Muslimani Plemenito utočište. Netanyahu je izrazio strah da bi njihovi posjeti mogli proizvesti ‘eskplozivan događaj’. Ljutnja kipi u Palestincima, nakon što su im Izraelci zabranili pristup svetom mjestu. To je mjesto sveto i u judaizmu i islamu, te je postalo žarište nesloge.

 

  • Netanyahu je okrivio nedavna krvoprolića na Palestince, koji ima autoritet u dijelovima Zapadne obale, te na Hamas, koji vlada Gazom. Osudio je one koji koriste Molotovljeve koktelr, noževe, kamenje i živu municiju protiv izraelskih građana i snaga sigurnosti. “Svi smo mi usred vala terorizma”, rekao je Netanyahu kazavši kako ti teroristi puni mržnje neće uspjeti.

 

Palestinski predsjednik Mahmoud Annas ranije ovog tjedna pozvao je na smirivanje strasti. “Ne želimo da situacija eksalira”, rekao je.

Islamski džihadisti i Hamas pozvali su na prosvjede, a nakon molitve u petak, grupa prosvjednika krenula je prema graničnoj ogradi na sjeveru Gaze. Izraelske obrambene snage izvijestila su kako je 200 Palestinaca prilazilo sigurnosnoj ogradi te su počeli na vojsku bacati kamenje i kotrljali zapaljene gume. Izraelske su snage odgovorile vatrom, te su ubijena tri Palestinca, među kojima i jedan 14-godišnjak.

Prema liječničkim izvorima, na jugu Gaze u sukobima je ubijeno najmanje tri Palestinca. prošlog tjhedna u sukobima je ubijeno 13 Palestinaca.

Komentiraj