Predsjednik Barack Obama u četvrtak će, kako se očekuje, objaviti da će SAD zadržati snage smještene u Afganistanu nakon 2016. , potvrdila je Bijela kuća.

Od 2017.  SAD će zadržati 5.500 pripadnika svojih snaga u nekoliko baza u ratom razorenoj zemlji, uključujući Bagram, Džalalabad na istoku i Kandahar na jugu, rekao je viši državni dužnosnik.

Obama će također objaviti da će 9.800 pripadnika američkih snaga ostati u Afganistanu najdulje do iduće godine.

 

  • Nastavit ćemo samo s dvjema ciljanim misijama, a to su protuterorizam i obuka, koje obuhvaća savjetovanje i pomoć afganistanskim partnerima, rekao je dužnosnik.

 

Obama je prije ciljao samo na malu vojnu prisutnost s bazom u američkom veleposlanstvu u Afganistanu do kraja iduće godine.

Odluka je izgleda ustupak Afganistanu koji suočen s talibanima  nije u stanju stabilizirati sigurnosnu situaciju zbog čega će Obama izmijeniti svoj plan o povlačenju većine američkih snaga do kraja  njegova mandata.

Odluka o proširenju američke prisutnosti u Afganistanu uslijedila je nakon talibanske opsade ključnog sjevernog grada Kunduza 28. rujna koja je bila najveća pobjeda talibana od njihova uklanjanja s vlasti 2001. godine.

Komentiraj