Saudijska Arabija ovaj vikend slavi 87. godišnjicu utemeljenja s do sada neviđeno bogatim programom predstava i koncerata, a slavlju će se na Međunarodnom stadionu Kralj Fahd u Rijadu u subotu prvi puta pridružiti i žene na večernjoj opereti – prvoj ikada u konzervativnoj islamskoj kraljevini.

Svečanosti su dio napora vlade da potaknu nacionalni ponos i unaprijede kvalitetu života Saudijaca.

Najavljene predstave i koncerti posljednja su u nizu događanja koje sponzorira vlada kao dio promidžbe reformskog programa Vizija 2030 pokrenutog prije dvije godine s ciljem diversifikacije gospodarstva, tj. manje ovisnosti o nafti, stvaranja potpuno novih sektora za zapošljavanje mladih i otvaranja do sada zatvorenog saudijskog društva.

Međutim, u zemlji koja se drži strogog vehabijskog tumačenja sunitskog islama koji brani miješanje spolova te koncerte i kina, ti pokušaji osnaživanja položaja žena, promicanja sporta i ulaganja u zabavu naišli su na kritike i osude.

Reforme unutar programa Vizija 2030 trebale bi, između ostalog, pridonijeti da četvrtina od 20 milijardi američkih dolara koliko su Saudijci potrošili na zabavne parkove u obližnjem Dubaju, ostane kod kuće.

Komentiraj

FOTO:Epa
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.