Ruska vlada je odvojila 135 milijardi rubalja (1,7 milijardi dolara) u nacrtu protukriznog plana protiv kako bi pomogla proizvodnom sektoru gospodarstva, izjavila su dva visoka dužnosnika, a mogla bi izdvojiti još 340 milijardi rubalja za ublažavanje nezadovoljstva javnosti, rekao je treći izvor.

Pogođena niskim cijenama nafte, zapadnim sankcijama i padom rublja, Rusija je rastrgana između potrebe za pružanjem potpore svom sve slabijem gospodarstvu i želje za očuvanjem sredstava u cilju boljeg upravljanja jednom od najgorih kriza otkako je Vladimir Putin došao na vlast.

Dva visoka dužnosnika rekla su za Reuters pod uvjetom da ostanu anonimni da je napravljen protukrizni plan u kojemu je odvojeno 135 milijardi rubalja za pomoć dijelovima realnog sektora gospodarstva. Ta su sredstva povučena iz nepotrošenog proračunskog novca iz 2015., rekli su.

Dio sredstava dobit će industrija za proizvodnju željezničkih i poljoprivrednih strojeva, proizvodnja robe široke potrošnje i građevinarstvo, rekao je jedan od izvora. Ruskoj automobilskoj industriji već je obećano 50 milijardi od 135 milijardi rubalja, kazao je drugi izvor.

Ministarstvo financija, koje kontrolira protukrizni fond, protiv toga je da se potroši sav novac, kazao je jedan od dužnosnika. Konačna odluka o tome koji sektori će dobiti novac i u kojem iznosu još treba biti donesena.

Većina pomoći bit će u obliku subvencija i državnih jamstava kako bi se podijelio rizik s bankama i smanjili troškovi posudbe.

Rusko ministarstvo financija je odbilo dati komentar.

Komentiraj

FOTO:Pixabay
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.