Ruski ministar vanjskih poslov Sergej Lavrov branio je u četvrtak zračne napade svoje zemlje u Siriji, kazavši kako su ruski vojni zrakoplovi ciljali ‘iste terorističke skupine’ kao i koalicija predvođena SAD-om. Lavrov je odbacio sugestije da ruska operacija služi za potporu režima sirijskog predsjednika Bashara al-Assada.

Lavrov je također istaknuo kako Rusija ne smatra ‘Slobodnu sirijsku vojsku’ terorističkom skupinom. Ruski su zrakoplovi i danas izvodili zračne napade u Siriji. Rusko ministartvo obrane priopćilo je kako je napadnuto pet gradova, te kako je uništeno uporište Islamske države Jisr al-Shughour. Kremlj poručuje kako Rusija djeluje na zahtjev sirijske vlade da pomogne u borbi protiv Islamske države i drugih terorističkih skupina, koje su osvojile velike dijelove Sirije i susjednog Iraka.

Ipak, SAD i njihovi saveznici strahuju kako zračni napadi uglavnom ciljalu pobunjenike, protivnike ruskog saveznika Assada. Lavrov je danas govorio u Ujedinjenim narodima u New Yorku, gdje je poručio kako će se Rusija boriti protiv Islamske države i drugih terorističkih skupina, uključujući Frontu al-Nusra, podružnicu al-Qaede.

 

  • Rusko je stajalište, dodao je, jednako kao i ono koalicije predvođene SAD-om, koja je nekoliko mjeseci provodila zračne napade u Siriji i iraku. “Mi ne podržavamo nikoga tko je protiv vlastitog naroda. Mi se borimo protiv terorizma. Koliko znam, koalicija predvođena SAD-om rekla je kako su Islamska država i ostele terorističke skupine neprijatelji. I ta koalicija radi isto što i Rusija”, rekao je Lavrov.

 

Dodao je kako su ciljevi napada izabrani u koordinaciji sa sirijskom vojskom. Naveo je i kako nema planova da se zračni napadi prošire na Irak. “Nismo tamo pozvani. Mi smo pristojni ljudi, ne dolazimo tamo gdje nismo pozvani”, rekao je Lavrov.

Prema izvješćima aktivista, najnoviji ruski zračni napadi pogodili su mjesta na sjeverozapadu zemlje pod kontrolom saveznika pobunjenika, koji se nazivaju ‘Vojska osvajanja’, kao i područja u pokrajinama Homs i Hama. Zapovjednik pobunjeničke skupine koju treniraju Amerikanci rekao je kako je jedan od njegovih kampova pogođen u ruskim zračnim napadima u četvrtak. Dodao je kako je kamp pogođen s 20 raketa.

Rusko ministrstvo obrane priopćilo je u četvrtak da je ruska vojska u Siriji razmjestila više od 50 zrakoplova i helikoptera te pripadnike kopnene vojske i mornarice, padobrance i pripadnike specijalnih vojnih snaga.

Komentiraj