Brazilska predsjednica Dilma Rousseff poručila je kako je šokirana pokušajima njenog opoziva, te dodala kako je njena savjest čista, prenose britanski mediji. Rousseff se medijima obratila nakon što je pretrpjela težak poraz u donjem domu Kongresa znatno povećao vjerojatnost da će biti smijenjena.

Proces opoziva sada se sli u Senat, gornji dom. Za odluku o opozivu tamo je potrebna većina glasova. Rousseff je poručila kako nije napravila ništa krivo. Govorila je smireno i odmjereno, te poručila kako će se boriti protiv ove nepravde i kako neće pokleknuti pred pritiscima.

Prema anketama iz Brazila, većina senatora glasat će za suđenje. Ako se to dogodi, Rousseff će biti suspendirana iz Ureda dok traje proces. Na njeno će mjesti, kao v.d. predsjednika doći potpredsjednik Michel Temer. Rousseff o Temeru nema lijepe riječi, a u nekoliko ga je navrata optužila i da stvara urote protiv nje.

Postupak opoziva Dilme Rouseff pokrenut je nakon optužbi da je prikrivala razmjere proračunskog deficita kako bi si osigurala ponovni izbor 2014. godine. “Iako me ovo rastužilo, imam snage, duha i hrabrosti da se borim do kraja”, rekla je Rousseff u ponedjeljak navečer. “Ovo je samo početak bitke, koja će biti duga i iscrpljuuća”.

Komentiraj