Pripadnici specijalne policije u četvrtak su iz mora izvukli ostatke torpeda koji će se darovati Muzeju grada Rijeke, gdje će se očistiti i restaurirati te prirediti za izlaganje.

Ostatci torpeda, motor, osovine, dijelovi elisa i usmjeravajućih krilaca dugački su oko dva metra i imaju nekoliko stotina kilograma.

Pronađeni su na području riječkog zaljeva te prije nekoliko dana dotegljeni u plitko more, na plažu na Pećinama, odakle su danas dotegljeni do kontejnerskog terminala na Brajdici, gdje su izvučeni iz mora i odvezeni.

Ravnatelj Muzeja grada Rijeke Ervin Dubrović rekao je novinarima da je to rezultat dobre suradnje tog muzeja i Hrvatske vojske, koja je i dosad otkrivena torpeda u moru i njihove dijelove darovala muzeju. Danas izvučen torpedo najvjerojatnije je izrađen između dva svjetska rata, rekao je Dubrović, dodajući da će ga odnijeti u spremište muzeja, urediti i pripremiti za izlaganje, što je posebno važno u očekivanju sljedeće godine, kad se obilježava 150. obljetnica prvog torpeda na svijetu koji je izrađen u Rijeci. Tad će se prirediti velika izložba, od koje bi trebao nastati muzej torpeda, istaknuo je.

Dubrović je izrazio zadovoljstvo očuvanošću ostataka torpeda, ističući da je iznad njegova očekivanja.

Komentiraj

FOTO:HINA / Miljenko KLEPAC
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.