Dosadašnji predsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner u petak je, otvarajući konstituirajuću sjednicu novog saziva parlamenta, kazao kako je saziv na izmaku, koji je trajao kraće od pola godine, bio obilježen političkim lutanjem, poručivši kako je na mnogo stvari iz tog razdoblja ponosan, ali i da mu je žao što Sabor nije učinio mnogo više.

“Razdoblje u kojem sam imao čast predsjedati ovom visokom domu bilo je turbulentno i u političkom smislu značajno različito od prethodnih razdoblja. Trajalo je niti pola godine i bilo je obilježeno mnogim lutanjima u politici, iako je trenutak bio takav da se tražila jasna vizija i jedinstvo te zajedništvo kojem, nažalost, nismo svjedočili”, kazao je Reiner sa saborske govornice.

Naglasio je da je ponosan na mnogo toga što je Sabor napravio u tom kratkom razdoblju, ali i kako je duboko svjestan da se moglo i moralo učiniti mnogo više.

“I za mnogo toga mi je žao što smo propustili učiniti”, rekao je Reiner, podsjetivši kako je Sabor, kao vrhovno tijelo parlamentarne demokracije, suodgovoran za sve što se događalo, ne samo u tih šest mjeseci, nego i u svih 25 godina od osnutka neovisne Hrvatske.

Kao odluke prošlog saziva na koje je ponosan, Reiner je istaknuo vraćanje pokroviteljstva nad komemoracijom za žrtve Bleiburga, obilježavanje Dana sjećanja na žrtve svih totalitarizama u Saboru, 100. obljetnice institucionalnog priznanja Islama u Hrvatskoj te činjenicu da je obilježavanje obljetnice proboja logoraša u Jasenovcu ove godine prošlo bez neprimjerenih političkih govora.

Izrazio je nadu da će novi saziv nastaviti razvijati parlamentarnu demokraciju. “Samo na taj način možemo ostvariti snove niza generacija”, rekao je Reiner.

Konstituirajućoj sjednici Sabora, na kojoj je za predsjednika izabran Božo Petrov, nazoče brojni visoki uzvanici, među kojima su predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović, tehnički premijer Tihomir Orešković, mandatar za sastavljanje nove vlade Andrej Plenković, predsjednici Ustavnog i Vrhovnog suda Miroslav Šeparović i Branko Hrvatin, načelnik Glavnog stožera OS RH Mirko Šundov, dosadašnji predsjednici Sabora, predstavnici pravosudnih tijela i sveučilišta, vjerski velikodostojnici, predstavnici diplomatskog zbora i drugi.

Komentiraj

FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.