Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije (SIKD) pozvao je ministra turizma Antona Klimana da radnicima u turizmu vrati osmjeh tako što će zakonski regulirati standarde rada i spriječiti izrabljivanje, poboljšati zapošljavanje na neoređeno vrijeme i produžiti turističku sezonu, poručili su u ponedjeljak s konferencije za novinare u Puli predsjednik tog sindikata Bruno Bulić, predsjednica Odbora turizma tog sindikata Marina Cvitić te sindikalni povjerenici iz turističkih kompanija.

Budući da je turizam jedan od najjačih sektora u Hrvatskoj koji u posljednjih nekoliko godina ostvaruje odlične rezultate i ne želeći osporavati da ima mnogo pozitivnih strana, predstavnici SIKD-a upozoravaju i na njegove negativne strane, a kao glavne probleme u turizmu naveli su nepostojanje standarda rada, zapošljavanje na određeno vrijeme, zaostajanje radničkih plaća za prosječnom plaćom te menadžerske ugovore.

Po riječima predsjednika Sindikata Istre, Kvarnera i Dalmacije Brune Bulića, taj sindikat upozorava da se radnici – budući da nema propisa kojim su utvrđeni standardi rada – iskorištavaju do te mjere da se mnogi sezonski radnici, posebno u dobi iznad 50 godina, zbog nemogućnosti udovoljavanja zahtjevima poslodavca, ne prijavljuju za rad.

To nije dobro zato što loše utječe na zdravlje radnika, a dugoročno će se, kako je rekao, “obiti o glavu” vlasnicima turističkih kompanija, posebno u Istri.

“Kad je turizam u pitanju, sve dobro i loše počinje u Istri”, istaknuo je Bulić i dodao da su istraživanja provedena s tajnim gostima diljem Hrvatske pokazala da turistički radnici u Istri imaju najmanje osmijeha, i to, kako je rekao, “ne zato što  Istrani nisu gostoljubivi i dobri domaćini, nego zato što radnici u Istri rade takvim intenzitetom da nemaju vremena posvetiti se gostu, popričati s njime, odgovoriti na njegove upite”.
Predstavnici SIKD-a podupiru najavu smanjenja PDV-a za turističke usluge na pet posto radi povećanja konkurentnosti hrvatskog turizma, ali, ističu, pritom treba postaviti određene uvjete, a to su standardi rada, veće zapošljavanje na neodređeno vrijeme i poboljšanje standarda radnika. U protivnom, ocjenjuju, “bit će to ustupak bogatima da postanu još bogatiji”.

Komentiraj

FOTO:Patrik Macek/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.